image
Sursa foto: bihon.ro

Statistici alarmante! Peste 700 de copii au fugit de acasă de la începutul acestui an

13 minori au abandonat domiciliul sau serviciul de protecție socială în perioada 25-28 noiembrie curent. Dintre aceștia, opt copii au fost găsiți de polițiști, iar încă patru adolescenți sunt în prezent căutați de forțele de ordine.

În acest context, poliția trage un semnal de alarmă și atenționează că în cazul dispariției copilului trebuie imediat sesizată autoritatea tutelară locală și autoritățile speciale.

Potrivit datelor statistice prezentate de poliție, doar în primele zece luni ale acestui an, 740 de copii au abandonat domiciliul sau serviciului social de protecție, dintre care 534 minori au plecat din propria familie, iar 206 au abandonat instituțiile de plasament.

Principalele motive pentru care copiii abandonează locul de trai constituie lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

În acest context Poliția Republicii Moldova vine cu un set de recomandări:

- Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul, la joacă, atunci când vă aflaţi la cumpărături şi în zonele aglomerate;

- Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă;

- Explicaţi-i, pe înţelesul lui, cu exemple concrete, că nu este bine să vorbească cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext

- Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa unde locuieşte;

- Învăţaţi-l că dacă se pierde trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil.

- În cazul în care copilul dumneavoastră a dispărut:

- Verificaţi la rude şi prietenii apropiaţi dacă copilul nu se află la aceştia;

- Anunţaţi în cel mai scurt timp Poliţia! Sesizarea dispariţiei unui copil se poate face prin apel la numărul de urgenţă 112, prin sesizare directă la sediul unităţii de poliţie sau prin sesizarea verbală a unei patrule din teren;

- Păstraţi-vă calmul! Chiar dacă vă aflaţi într-o stare de emoţie puternică, este foarte important să vă stăpâniţi, pentru a oferi poliţiştilor toate detaliile ce îi pot ajuta să vă găsească copilul în cel mai scurt timp;

- Furnizaţi polițiștilor următoarele informații:

Descrierea semnalmentelor şi a semnelor particulare;

Câteva fotografii recente ale copilului;

Descrierea obiectelor de vestimentaţie cu care era îmbrăcat la momentul dispariţiei, precum şi a obiectelor pe care le avea asupra sa.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: