image
Sursa foto: bbc.com

Apple, acuzată că face jocurile lui Putin: Modul în care apare Crimeea pe hartă

Fostul campion mondial la şah Garry Kasparov s-a alăturat vocilor care condamnă Apple pentru faptul că a inclus Crimeea pe hartă ca teritoriu al Rusiei, relatează BBC. Regiunea, încă teritoriu ucrainean, conform legislaţiei internaţionale, a fost ocupată de ruşi încă din 2014.

Într-un tweet, fostul şahist a numit decizia Apple ca fiind „inacceptabilă”.

„Apple, te rog continuă să te ocupi de IT şi entertainment. Politica globală nu e un domeniu la care să te pricepi foarte bine”, a scris ministrul de Externe al Ucrainei, Vadym Prystaiko pe Twitter.

Schimbările au fost anunţate în Duma de stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova (de altfel, un legislativ mai degrabă formal în arhitectura statală autoritară rusă), care a calificat şi vechea formă a hărţii drept „imprecisă”.

„Crimeea şi Sevastopol apar ca teritorii ruseşti acum, pe dispozitivele Apple”, se arată în comunicatul Dumei.

Schimbările, care sunt vizibile doar pe dispozitive care accesează hărţile din interiorul Rusiei, au apărut în aplicaţiile de vreme şi hărţi ale Apple. Gigantul american, în discuţii cu autorităţile ruse de mai multe vreme, a sperat că poate să ajungă la un compromis în care Crimeea să nu apară nici ca parte a Rusiei dar nici ca parte a Ucrainei.

Google Maps, aplicaţia omoloagă a celor de Google arată, de asemenea, Crimeea ca făcând parte din Rusia atunci când este accesată din ţară.

„Faptul că Apple a modificat hărţile pentru a include Crimeea ca parte a Rusiei este un scandal imens. Acest mod de împăciuire absolut inacceptabil”, a scris Kasparov pe Twitter. „Software-ul este putere soft.

Companiile de IT americane ar trebui să promoveze valorile şi inovaţia care le-au făcut succesul posibil, nu să se pună în genunchi în faţa dictatorilor pentru nişte sume de bani în plus. Sume de care nici măcar nu au nevoie”, a completat Kasparov.

Noutăţile partenerilor

comentarii: