Banca Națională a Ucrainei susține că este ținta atacurilor oligarhului Kolomoiski, care ar urmări perturbarea negocierilor cu FMI

Consiliul Băncii Naționale a Ucrainei a declarat ieri, 27 noiembrie, într-un comunicat oficial, că este de câteva săptămâni vizată de presiuni din partea fostului proprietar al PrivatBank, oligarhul Igor Kolomoiski, informează hromadske.ua.

Foto: kyivpost.com

Banca Națională a Ucrainei a cerut sprijinul organelor de aplicare a legii, cărora le-a furnizat dovezi că mitingurile care continuă în cadrul instituției sunt finanțate de Kolomoiski, a declarat Guvernatorul Băncii Naționale, Iakov Smolii, după o întâlnire comună cu Comitetul pentru politica fiscală și financiară din Rada Supremă, care a avut loc ieri, 27 noiembrie.

Smoli a notat și faptul că aceste presiuni ar urmări perturbarea negocierilor cu FMI.

„Considerăm că presiunile asupra Băncii Naționale sunt exercitate de oligarhul și fostul proprietar al Privatbank, Igor Kolomoiski, care datorează statului 5,5 miliarde de dolari, bani pe care i-a retras din PrivatBank înainte de naționalizare. În același timp, statul - președintele, Guvernul, Banca Națională - și-au setat un scop comun care presupune întoarcerea fondurilor”, a declarat Președintele Consiliului Băncii Naționale.

Smolii a menționat faptul că una dintre cerințele cheie ale FMI pentru Ucraina este restituirea fondurilor retrase de la bănci. În special, aproximativ 5,5 miliarde de dolari s-au retras din PrivatBank.

Kolomoiski estea suspectat că a organizat participarea lucrătorilor de la fabrica pe care o deține la mitingurile de la Banca Națională, că ar fi comandat un atac informațional asupra BNU care a vizat în mod special resursele informaționale controlate de Kolomoiski, precum și prin implicarea deputatului Alexandr Dubinski, care a lucrat anterior la canalul de televiziune a magnatului.

„În ciuda presiunilor, continuăm să apărăm poziția statului: foștii proprietari de bănci ar trebui să fie trași la răspundere pentru retragerea fondurilor deponenților și falimentarea băncilor”, se mai arată în comunicatul BNU.

UNIMEDIA amintește că PrivatBank, cea mai mare bancă particulară din Ucraina, a fost naționalizată în 2017 într-un efort de evitare a colapsului. Totul după ce uriaşe credite neperformante au lăsat o gaură financiară de 5,6 miliarde de dolari.

Anchetatorii au constatat că în 2014, conducerea Privatbank ar fi scos în afară ţării bani acordaţi de Banca Naţională pentru refinaţarea instituţiei financiare. Pe baza unor dovezi în acest sens, Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis la începutul anului trecut îngheţarea activelor la nivel mondial deţinute de cei doi proprietari, oligarhii Igor Kolomoisky şi Ghenadi Bogoliubov.

Potrivit instanţei britanice, cei doi oligarhi au sustras aproape două miliarde de dolari din cadrul PrivatBank printr-o serie de tranzacţii obscure, realizate prin transferuri de fonduri către companii deţinute în secret de către cei doi magnaţi. Foştii proprietari ai băncii, care deţin active în media sau companii energetice, nu au comentat deocamdată decizia britanicilor.

Schema „miliardului pierdut” din Ucraina este similară cu cea aplicată la devalizarea băncilor moldoveneşti tot în 2014, atunci când prin credite neperformante sume uriaşe de bani au ajuns în offshore-uri. Atunci, BNM a alocat circa 14 miliarde de lei, dispăruţi în frauda bancară de la cele trei bănci din Moldova.


Pub