Mesajele dure de avertizare descurajează fumătorii în utilizarea țigărilor electronice

Mesajele dure de avertizare imprimate pe ambalajul țigărilor electronice pot descuraja tentativele fumătorilor să treacă la vaping. Este constatarea unui nou studiu elaborat în cadrul Universității South Bank din Londra, scrie The Independent. Cercetarea a stabilit că utilizarea mesajelor despre „reducerea riscurilor”, spre deosebire de mesajele dure, încurajează fumătorii să renunțe la țigări în favoarea vape-ingului, fără a-i determina pe nefumători să încerce țigările electronice.

Foto: warnings smoking risks

Autorii studiului publicat în revista „Addictive Behaviors”, au făcut apel către guvernul Marii Britanii să își reconsidere opinia privind mesajele imprimate pe ambalajele țigărilor electronice, în urma răspunsurilor primite de la oamenii chestionați în timpul cercetării.

Cei 2495 de respondenți au fost întrebați dacă consideră țigările electronice dăunătoare sau eficiente, la fel au fost întrebați ce cred despre dependența pe care o creează și dacă intenționează să le încerce.

Participanților li s-a solicitat să își expună părerea referitor la țigările electronice după ce li s-a arătat avertismentele de sănătate din perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019.

Masajul aplicat de UE era: „Acest produs conține nicotină, o substanță ce creează dependență puternică. Nu este recomandat nefumătorilor”. Mesajul alternativ, despre reducerea riscurilor, prezentat respondenților, a fost: „Utilizarea acestui produs este mai puțin dăunătoare decât fumatul.”

Potrivit studiului, cel de-al doilea mesaj i-a determinat doar pe fumători să încerce țigările electronice, și să le perceapă ca o alternativă mai puțin dăunătoare decât țigările clasice. Autorii studiului consideră că mesajele care evidențiază riscurile absolute ale utilizării nicotinei, descurajează fumătorii să încerce alternativele fumatului și compromit tentativele de schimbare a comportamentului fumătorilor.

Totuși, autorii consideră că mesajele de atenționare sunt necesare, pentru comunicarea riscurilor.

Cercetătoarea, Lynne Dawkins, care a desfășurat studiul, a declarat „Dacă mai mulți fumători vor utiliza țigările electronice, vor fi mai puține decese și boli provocate de fumat.”

Kruti Shrotri, manager pe controlul tutunului la Centrul Cercetării Cancerului UK, a spus că acest studiu ajută la stabilirea argumentelor prin care fumătorii pot fi convinși să renunțe la țigările clasice în favoarea țigărilor electronice, care deocamdată sunt considerate a fi mai puțin dăunătoare, dar în același timp nu provoacă nefumătorilor dorința de a încerca vapeingul.

Deși oamenii de ştiinţă nu au deocamdată o opinie consolidată privind riscurile asociate utilizării țigărilor electronice, Serviciul National de Sănătate al Marii Britanii (NHS) și Serviciul de Sănătate Publică din Anglia (PHE) susțin utilizarea acestor dispozitive în defavoarea fumatului.

Într-un raport publicat în 2015, de Serviciul de Sănătate Publică din Anglia, s-a constat că vapeingul reduce cu 95%, riscurile asociate fumatului. Experţii estimează că, anual circa 20 de mii de fumători, care trec la țigările electronice, renunță la fumat.

Potrivit datelor Serviciului National de Sănătate al Marii Britanii, în 2017, fumatul a provocat 77.800 de decese. Datele statistice arată că în 2018, 14,4% dintre adulții din Marea Britanie erau fumători.


// console.log('no ads situation')