(video) Angela Mutuzoc, după anunțarea candidatului CSP la funcția de procuror general: „Este secretul deliberării, care a fost modalitatea de evaluare a pretendențior”

Președinta Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Angela Mutuzoc, în urma desemnării candidatului de către instituție a procurorului general, a realizat o conferință de presă, în care a precizat că fiecare din candidați a fost bun și aveau șanse de câștig, dar modalitatea prin care s-au evaluat pretendenții nu se va face publică, deoarece e secretul deliberării.

Foto: Captură video/https://realitatealive.md/

Potrivit președintei CSP, „crtiteriile de evaluare au fost incluse în fișa de evaluare, care este publică. Fiecare candidat a avut șanse egale pentru a câștiga. E normal ca un concurs este finisat cu un câștigător.”

„Procedura mai departe este de a fi redactată hotărârea pentru desemnarea câștigătorului acestui concurs și a fi transmisă președintelui Republicii Moldova. Nu este reglementat în Legislație termenul de aprobare de către președinte. Este reglementat termenul în cazul în care președintele nu este de acord cu candidatura care i-a fost transmisă, pentru a fi desemnat în calitate de procuror general”, a mai precizat Mutuzoc.

Totodată, Angela Mutuzoc a asigurat că fiecare candidat a fost evaluat de către membrii CSP, dar modalitatea de evaluare nu poate fi făcută public, deoarece există secretul deliberării.

„Fiecare membru CSP a evaluat rezultatele, care au fost în cadrul interviului și deja este secretul deliberării, care a fost modalitatea de a fi evaluat. În Regulament, cât și în Legislație, care este în vigoare, nu este prevăzută această modalitate. Cu atât mai mult, de fiecare dată când s-au punctat candidații, aceasta a fost făcută în deliberare”, a conchis președinta CSP.

UNIMEDIA amintește că CSP s-a pronunțat asupra candidatului la funcția de procuror general, desemnându-l pe Aleksandr Stoianoglo, care a obținut cel mai mare scor din cei patru candidați prezenți la concurs.

Totodată, în cadrul unui interviu petru UNIMEDIA, Igor Dodon a declarat că va accepta orice pretendent ce va fi înaintat de CSP.

De menționat că fotoliul de procuror general a devenit vacant după ce la data de 11 iulie, Eduard Harunjen a trimis un mesaj prin care și-a anunțat demisia din funcție. Tot în acea zi, Igor Dodon a semnat decretul de demitere al procurorului general.

Tot la data de 11 iulie, Consiliul Superior al Procurorilor a făcut o sesizare în adresa Procuraturii Generale solicitând ca Eduard Harunjen să fie investigat pentru uzurparea puterii în stat.

Reamintim că deputații au abrobat proiectul de lege cu privire la modificarea Legii Procuraturii, cu referință la procedura de numire a procurorului general. De menționat că noul proiect de lege prevede modificarea procedurilor de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției. Astfel, proiectul de lege stabilește ca numirea procurorului general de către președintele țării să se facă la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia de concurs.

Componența Comisiei de concurs constă din următorii membri: ministrul justiției, un fost procuror sau un fost judecător cu cel puțin 10 ani de experiență în funcția de procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în procuratură sau în domeniul anti-corupție, un expert recunoscut sau profesor titular în domeniul dreptului, un reprezentant al societății civile. Un expert național recunoscut va fi desemnat în Comisie de Președintele Parlamentului Republicii Moldova. În activitatea sa, Comisia este asistată de un psiholog. Membrii Comisiei trebuie să se bucure de o reputație ireproșabilă și să aibă cel puțin 10 ani de vechime în domeniul de specialitate În acest sens, Consiliul Superior al Procurorilor urmează

Candidatul la funcția de procuror general este ales prin concurs public la care pot participa persoanele care întrunesc condițiile stipulate la art. 17 alin. (1) din Legea nr. 3/2016. Potrivit modificărilor propuse candidatul la funcția de procuror general trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror, judecător sau avocat.

Numărul candidaților selectați de Comisia de concurs și propuși Consiliului Superior al Procurorilor nu va fi mai mic de doi, astfel, se va acorda posibilitatea organului colegial de alegere a unei singure candidaturi și propunerea acesteia spre numire președintelui țării.

Întrucât, proiectul de lege prevede modificarea procedurilor de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către Comisia de concurs constituită de Ministerul Justiției, a fost necesară intervenirea cu modificări și în partea ce ține de instituția respingerii candidaturii pentru funcția de procuror general de către președintele țării.

În acest sens, art.17 se completează cu un nou alineat (11ˡ), care stabilește, că în situațiile de respingere a candidaturii de către Președintele Republicii Moldova în condițiile alin. (11), Consiliul Superior al Procurorilor restituie Comisiei de concurs lista candidaților prezentată anterior.

În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul candidaților care au depus dosarele pentru concurs, iar în funcție de abaterile constatate, Comisia poate anunța un nou concurs.

Concomitent, alte modificări propuse în proiect constau în completarea art. 57 alin. (3) cu prevederea conform căreia, încetarea mandatului Procurorului General în condițiile alin. (1) art. 57 are loc prin decretul Președintelui Republicii Moldova la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, iar condiția de verificare și testare cu utilizarea detectorului comportamentului simulat (poligrafului) a candidaților la funcția de Procuror General, procuror-șef și procuror este exclusă, întrucât nu reprezintă o metodă științifică acceptată la nivel european sau internațional.


Pub