Cine este Alexandr Stoianoglo, candidatul înaintat șefului statului pentru funcția de procuror general, și ce avere declară

Alexandru Stoianoglo este un jurist și politician moldovean de etnie găgăuză, care a deținut funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 2009–2010 și 2010–2014, în cadrul fracțiunii Partidului Democrat din Moldova (PDM). A fost vicepreședinte al Parlamentului în perioada 2009–2010, iar în al doilea mandat de deputat a fost președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică.

Foto: Sputnik Moldova

În perioada 1992 – 1995 a fost stagiar, ajutor de procuror, procuror de sector, procuror șef de sector, procuror al Secției supraveghere generală, procuror superior al secției în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

În 1995 – 2001 a fost procuror al UTA Găgăuzia, iar în perioada 2001 – 2007 a fost adjunct al procurorului general al Republicii Moldova. În anul 2006 a candidat independent la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia și în primul tur de scrutin a acumulat 6.025 voturi - 10,58%, insuficiente pentru a participa în cel de-al doilea tur.

În anii 2007–2009 a activat în calitate de avocat la Biroul individual de avocați „Alexandr Stoianoglo” și a fost membru al Uniunii avocaților din Moldova.

În 2009–2010 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al Parlamentului. În 2010–2014 a deținut al doilea mandat de deputat, fiind și președinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea statului, apărare și ordine publică.

În 2009–2014 a fost membru și șef al Delegației Permanente a Parlamentului RM în cadrul Adunării Parlamentare a CSI. În anii 2011–2014 a fost șeful Grupului de prietenie dintre Parlamentul Republicii Moldova și Duma de Stat a Federației Ruse.

Despre referendumul nelegitim din Găgăuzia din 2014, el a spus că „respect decizia poporului găgăuz”, dar nu îl recunoaște. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Stoianoglo nu a fost incus pe listele PDM.

În ianuarie 2015 a părăsit Partidul Democrat pentru a candida independent la funcția de bașcan al Găgăuziei. În 2015 din nou a candidat independent la funcția guvernator al UTA Găgăuzia și în primul tur de scrutin a acumulat 3.174 de voturi - 4,98%, ceea ce iarăși nu i-a permis să acceadă în cel de-al doilea tur de scrutin.

Iată întregul CV al lui Stoianoglo:

Potrivit ZdG, ultima declarație de avere disponibilă pe numele lui Alexandr Stoianoglo a fost depusă în 2015, când a candidat la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Atunci, acesta declara un apartament de 91 m.p. în Chișinău și două automobile, Mitsubishi Outlander și Hyundai Tucson, ambele înregistrate în Chișinău. Stoianoglo nu făcea referire în declarație la Întreprinderea Individuală „Curdova Țvetana”, înregistrată de soția sa, cu același nume. Firma era fondată în 2008, având sediul în locuința familiei Stoianoglo din Chișinău. Compania a fost indicată în declarațiile depuse de Stoianoglo pe când activa în Parlament.

Datele cadastrale arată că locuința familiei Stoianoglo are 160 m.p. și nu 90, așa cum acesta a indicat în declarațiile de avere depuse în perioada când deținea sau candida pentru o funcție publică. Apartamentul este înregistrat pe numele tuturor membrilor familiei Stoianoglo: soții Alexandr Stoianoglo și Țvetana Curdova și cele două fiice, Cristina și Corina Stoianoglo.

În 2015, Cristina Stoianoglo, fiica mai mare a familiei Stoianoglo, de 19 ani atunci, a cumpărat un apartament de 134,9 m.p. în același bloc, vecin cu celălalt bun imobil al familiei candidatului la funcția de procuror general. Locuința a fost achiziționată la câteva luni după plecarea lui Stoianoglo din PDM, respectiv, din Parlament. Conform declarației de avere și interese depusă pentru anii 2013-2014, Alexandr Stoianoglo și soția sa au avut venituri oficiale de aproximativ 500 de mii de lei, în timp ce un apartament de 134,9 m.p. costa de câteva ori mai mult la prețul său de piață.

Din 2013, familia Stoianoglo a investit și într-o încăpere nelocativă de 60 m.p., amplasată într-un bloc de locuit de pe bd. Renașterii Naționale din Chișinău. Bunul imobil a intrat, oficial, în posesia familiei Stoianoglo în aprilie 2016, iar la scurt timp, la acea adresă a fost deschis, cu mare fast, un salon de frumusețe gestionat de familia Stoianoglo, Opium Beauty Salon. În 2018, după ce ÎI „Curdova Țvetana” a fost închisă, la această adresă a fost înregistrat un SRL cu același nume, fondat și administrat de soția candidatului la funcția de procuror general.


Pub