Ce faci în weekend? 10 evenimente la care merită să mergi

PE SCURT

Ce faci în acest weekend? Moldova.org îți propune 10 evenimente unde să mergi să-ți petreci timpul interesant și util. Poți merge la muzeu, fiind ghidat în engleză, sau poți schimba plasticul din casă pe săpun natural sau poți, de exemplu, să tragi o fugă până la Bălți și să sărbătorești Ziua Națională a României.

PE LUNG

1. Dreptul la opinie. Așa cum este învățat și practicat la școală

La 30 de ani de la adoptarea Convenției ONU privind Drepturile Copilului, se va reflecta critic despre cum instituțiile școlare oferă oportunități de a învăța și practica dreptul la opinie prin prisma procedurii de creare și a modalităților de funcționare a Consiliului Elevilor și să identifice soluții pentru depășirea obstacolelor ce țin de respectarea și asigurarea drepturilor la participare ale elevilor în școală. Evenimentul va avea loc pe 29 noiembrie, la ora 09:00, pe str. Mihai Viteazul 15, Chișinău.

2. Responsabilitatea socială este superputerea comunității mele

Seara de vineri va avea loc o discuție deschisă despre vlogging și puterea comunităților alături de Dianna Ivanov, Alina Andronache și Nata Munteanu. Diana Ivanov este instagrammeră și autoarea blogului twiceMOMat22. Alina Andronache este activistă civică și autoarea Vlogul unei Mame Feministe. Discuția va fi moderată de Nata Munteanu directoarea Teamwork md și co-fondatoarea Influencers Hub Moldova.

Se va discuta despre cum să creezi propriul vlog, cum să creezi o comunitate puternică în jurul unor mesaje de importanță socială, despre parentingul conștient/implicarea ambilor parteneri în educarea copiilor, lupta cu stereotipurile, educația de calitate. Evenimentul va avea loc pe 29 noiembrie, ora 18:00, pe str. Mihai Eminescu 56, Chișinău.

3. Grevă Mondială Pentru Climă

La nivel internațional, timp de mai bine de 24 de ani, înalții reprezentanți ai statelor au oferit false garanții că se vrea tranziția spre o economie sustenabilă prin intermediul unor strategii intens dezbătute dar care fie sunt amânate la nesfârșit, fie sunt date uitării.

La nivelul Republicii Moldova, ne confruntăm cu o adevărată criză de mediu. Se încearcă explicarea cum că Republica Moldova contribuie anual cu 0.02% procesului de schimbare a climei, însă rapoartele ne vorbesc despre o altă problemă. Moldova este una din cele mai precare și vulnerabile țări atunci când vine vorba despre efectele dezastruoase ale acestor schimbări de climă cum ar fi inundațiile care au costat 120 de milioane de dolari sau secetele din ultii ani 2007-2012, care conform statisticilor, au costat Republica Moldova peste 17 miliarde de lei. Statisticile și rapoartele Ministerului Mediului, pe de altă parte, sună de parcă ar fi rupte de realitate, care nu se apropie nici pe departe de situația de la fața locului – spun organizatorii grevei.

Oameni din toată lumea vor ieși încă o dată, pe 29 noiembrie, în stradă pentru a comunica politicienilor că sistemul pe care ei îl reprezintă trebuie să schimbe strategia existentă într-una care să aibă în vedere și viitorul generațiilor viitoare pe această planetă. Greva va începe la cafeneaua Guguță pentru un workshop de pancarte la ora 15:00 (29 noiembrie), iar peste jumătate de oră vor porni în marș spre Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

4. Citind pentru Auschwitz

Pe 30 noiembrie va avea loc un spectacol despre romanul lui Bernard Schlink care relatează povestea tristă a unei iubiri stranii, întunecată de trecutul politic al Germaniei naziste.

Este tulburătoarea poveste a unei iubiri neobișnuite, dintre un adolescent și o femeie cu douăzeci de ani mai in vârstă. Povestea lor se întrerupe, dar se reia neașteptat după câțiva ani, când tanarul, acum student, își regăsește iubita de altădată judecată pentru faptele comise pe vremea când era supraveghetoare într-un lagăr SS din apropierea Cracoviei. Romanul a inspirat o ecranizare de succes (cu Ralph Fiennes și Kate Winslet în rolurile principale), care a fost de cinci ori nominalizată la Oscar și la Premiile Bafta și a câștigat un Glob de Aur. Spectacolul va avea loc pe 30 noiembrie, la ora 19:00, la Teatrul Geneza Art.

În fotografia principală: lagărul Auschwitz.

5. Plastic Collection №9 November

Sâmbătă, 30 noiembrie, lângă Havuzul din Parcul Ștefan Cel Mare, la ora 12:00, sunt așteptați doritorii de a schimba plasticul de #2 și #5 pe un săpun natural, la inițiativa de plantare a copacilor Seed It Forward. Săpunul este 100% natural. Pentru fiecare 500 grame de plastic se va da câte un săpun.

Este important ca plasticul să fie curat, fără etichete (în acest fel veți simplifica mult munca de sortare a asistenților noștri din World In Love!). Pentru a identifica tipul de plastic, verificați eticheta sau partea de jos a obiectului și încercați sa găsiți un triunghi cu cifra 2 sau 5 în interior. Pe capacele de la sticle poate să nu fie acest semn și ele vor fi acceptate în orice caz.

6. Tur ghidat în limba enegleză, la muzeu, gratis

Sâmbătă, 30 noiembrie, Centrul de Limba Engleză Terra Nova găzduiește un tur ghidat gratuit în limba engleză la Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Republicii Moldova (situat pe strada Kogălniceanu nr. 82). Turul va începe la 13:00. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Republicii Moldova este cel mai mare, cel mai vechi și cel mai vizitat muzeu din țară.

7. Expoziție temporară „Luptă și suferință”

La optzeci de ani de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Polonia, prima sa victimă, își amintește de cel mai dramatic conflict armat din istoria lumii. Despre acesta vorbește expoziția care, până la sfârșitul lunii noiembrie, va fi prezentată în holul Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău.

Expoziția „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” prezintă soarta Poloniei în timpul războiului, care, la 1 septembrie 1939, a fost atacată de Germania, iar pe 17 septembrie, de către Uniunea Sovietică. Expoziția o puteți vedea până pe 30 noiembrie la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, situat pe str. 31 August 1989, 121A, Chișinău.

8. Atelier de fulgușori

La C51 va avea loc un atelier de reutilizare a materialelor vechi pentru a confecționa decorații/cadouri de Crăciun. Organizatorii vor aduce o mașină de cusut, iar vizitatorii sunt rugați să aducă instrumente sau materiale doresc. Evenimentul va avea loc duminică, 1 decembrie, ora 18:00, la C51 aflat pe strada Columna 51, Chișinău.

9. 1 Decembrie – Ziua Naţională a României la Bălți

Poți să sărbătorești Ziua Națională a României la Bălți. Pe 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire, iar înainte de asta, la 3 martie 1918, a avut loc Adunarea Zemstvei din Bălţi, care a votat o Declaraţie de Unire cu România. Programul va include şi interpretarea mai multor piese simbolice sărbătorii naţionale de către interpreţii din Bălţi, Chişinău dar şi alte regiuni ale Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc în fața Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt de pe str. Piața Independenței 1, Bălți.

Vezi reportajul despre Trei prieteni și-o Unire

10. Expoziția World Press Photo

Cea mai importantă competiție fotografică la nivel Mondial revine la Muzeul Național de Istorie.

Publicul larg este invitat să descopere istoriile din spatele celor 140 cele mai frumoase fotografii ale anului 2018, începând cu data de 23 noiembrie și până pe 12 decembrie 2019, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Fotografiile câștigătoare ale ediției din acest an a World Press Photo au fost selectate dintr-un total de 78,801 de lucrări, realizate de 4,738 de fotografi din 129 de ţări. Juriul a nominalizat 43 de fotografi din 25 de țări: Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Cehia, Egipt, Franța, Germania, Ungaria, Iran, Italia, Mexic, Olanda, Norvegia, Filipine, Portugalia, Rusia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Siria, Turcia, Marea Britanie, SUA și Venezuela. Din numărul total al acestora, 14 fotografi sunt femei (32%), o creștere semnificativă față de anul 2018, când doar 12% dintre fotografii nominalizați au fost femei.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.