Portul Giurgiulești, arendat parțial
Economic 28 noiembrie 2019, 22:51 | 2140

O parte din Portul Giurgiulesti a ajuns pe mana omului de afaceri Vaja Jhashi. Grupul Trans-Oil, controlat de milionar, a semnat pe 25 noiembrie un contract de arenda, pentru 45 de ani, a unor terenuri amplasate in singurul port al Republicii Moldova cu iesire la Marea Neagra. Semnarea contractului a avut loc in conditiile in care operatorul Portului Giurgiulesti este implicat intr-un scandal legat drepturile de proprietate asupra companiei ce-l administreaza.

Oficial, contractul a fost semnat între compania Danube Oil Company SRL - la care singurul acţionar este compania elveţiană Vision Holding SA - şi Danube Logistics SRL, operatorul Portului Giurgiuleşti, notează Mold-Street.com. Potrivit administraţiei Trans-Oil, terenul a fost luat în arendă pentru 45 de ani, pentru construcţia unei fabrici de procesare a seminţelor de floarea soarelui şi fabricarea de ulei. Aceasta va fi a treia fabrică a grupului Trans-Oil, care produce ulei de floarea-soarelui în Republica Moldova. Semnarea contractului a avut loc în condiţiile în care Danube Logistics SRL este implicată într-un scandal legat drepturile de proprietate asupra companiei, iar proprietarul a fost acuzat de fraudă. Totodată, se atestă o evoluţie extrem de negativă a situaţiei financiare a Danube Logistics, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Astfel, în perioada 2015-2018, compania a înregistrat pierderi de 145 de milioane de lei. La finele anului 2018, datoriile companiei se ridicau la circa 430 de milioane de lei. Amintim că proprietarul grupului Trans-Oil, Vaja Jhashi, este un apropiat mai vechi al fostului șef al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. A recunoscut-o chiar el într-un interviu pentru presa din România, unde a fost acuzat de preluarea celor mai mari companii din agricultura românească.

Vaja Jhashi are cetățenie rusească, americană și moldovenească. Are firme prin offshoruri, în care figurează cu nume diferite și are prieteni cu influenţă, printre care ambasadori, bancheri și foști miniștri. La începutul anului 2018, el s-a aflat în Emiratele Arabe Unite în componența delegației oficiale a Republicii Moldova. Afaceristul a participat atunci la toate întâlnirile de nivel înalt. 

Opinia ta contează. Comentează!