15:39:06 23.04.2024
Stiri

Ministrul de Externe de la Chișinău este atenționat că „pragmatismul fără verticalitate se numește OPORTUNISM”: „Cum poate fi pragmatică relația cu Rusia, când ea ne violează, timp de trei decenii, suveranitatea și integritatea?”

Politică 28.11.2019 14:39 Vizualizări2154 Autor: Ziarul National
Ministrul de Externe de la Chișinău este atenționat că „pragmatismul fără verticalitate se numește OPORTUNISM”: „Cum poate fi pragmatică relația cu Rusia, când ea ne violează, timp de trei decenii, suveranitatea și integritatea?” Sputnik
Aureliu Ciocoi


În relația cu Federația Rusă, R. Moldova nu trebuie să fie numai „pragmatică”, ci și „verticală”, or anume Rusia este cea care nu respectă neutralitatea Chișinăului și îi „violează” integritatea teritorială de aproape trei decenii.

De această părere este expertul pe probleme de politică externă, Victor Chirilă, care a analizat interviul oferit recent „Europei Libere” de către noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, fostul consilier prezidențial al lui Igor Dodon.

Chirilă subliniază că „pragmatismul fără verticalitate se numește oportunism” și îi reproșează ministrului că nu a spus lucrurilor pe nume atunci când a fost recent la Moscova, însoțindu-l pe premierul Ion Chicu, în prima vizită a acestuia de peste hotare, pe care a motivat-o în felul următor: „Vizita aceasta trebuia să fie făcută și de fostul prim-ministru și, mai mult decât atât, Moscova a așteptat această vizită a dnei Sandu în Federația Rusă, în calitate de prim-ministru. Soarta a făcut în așa fel că, între timp, schimbându-se guvernul de la Chișinău, calendarul vizitei propus de Federația Rusă a rămas în vigoare. Doi la mână: luând în considerare faptul că prima felicitare oficială pe care a primit-o dl prim-ministru Ion Chicu a fost din partea omologului său rus, a adus un argument în plus pentru a onora calendarul vizitelor și totuși a merge la Moscova pentru a avea discuții la nivel de șefi de guverne cu partenerii noștri din Federația Rusă”.

Vedeți mai jos comentariile lui Victor Chirilă vizavi de răspunsurile oferite de ministrul Aureliu Ciocoi:

„1. Aveți dreptate, avem nevoie de o relație pragmatică, realistă și echitabilă cu Rusia. Însă, cum poate ea fi echitabilă și pragmatică, atunci când Rusia ne violează, timp de trei decenii, suveranitatea și integritatea natională? Prin urmare, din punctul meu de vedere, în relația cu Rusia ar trebui sa fim nu doar pragmatici, ci și verticali. Să solicităm constant retragerea necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul nostru și transformarea actualei misiuni de pacificare într-o misiune europeană de observatori civili. Ați fost, însă, recent la Moscova și ați tăcut mâlc...

2. Ați vorbit despre neutralitatea R. Moldova, dar ați uitat să spuneți că aceasta neutralitate este fictivă, pentru că Rusia și doar Rusia o sfidează de trei decenii. Din nou, ați fost la Moscova și ați tăcut mâlc...

3. Ați vorbit despre merele care sunt atât de importante în relația noastra cu Rusia, însă ați uitat să pomeniți că în relația noastră cu Rusia securitatea noastră naționala, amenințată nu o dată de aceasta din urmă, reprezintă subiectul central. Ați cerut oficialilor ruși să înceteze manevrele militare în zona fe securitate? Nu! Din nou, ați tăcut mâlc!

4. Ați vorbit despre necesitatea ca diplomații noștri să fie apartinici. Apartnici nu înseamnă, însă, apolitici. Nu puteți să le interziceți diplomaților să aibă propriile lor opinii asupra vieții politice. Sau poate vreți să faceți din diplomați un fel sclavi ai puterii, anihilând orice gândire liberă care a mai rămas în minister? Diplomații nu sunt „robocopi”, ci cetățenii în serviciul statului, care au drepturi bine definite de Constituție. Dacă vreți o reformă reală în minister, începeți cu nepotismul, favoritismul, cumatrusmul și alte sis-isme...

5. Și, în final, vreau să vă întreb câți dintre colegii dumneavoastră de Guvern l-au citit pe Victor Hugo? Poate, pentru a le crește conștiința europeană, ar fi cazul să le recomandați să înceapă cu „Les Misérables“?”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md