/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

Reprezentantul special al OSCE a propus o formulă de compromis pentru reglementarea conflictului transnistrean

missing
28 noiembrie 2019, ora 11:27

Chișinăul și Tiraspolul ar urma să semneze un Protocol de compromis în formatul ”5+2” de la Bratislava, pentru a debloca runda de negocieri dintre cele două părți. Semnarea acestuia a fost propusă de reprezentantul special al OSCE, Franco Frattini. Despre acest lucru a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. 

”Formula de compromis oferă pentru ambele părți o oportunitate să păstreze spațiul de manevră ca să agreeze într-un viitor o nouă listă agreată de priorități de ordin economic, social și umanitar între părți”, a spus Flenchea,  menționând doar că formula poate să reconcilieze părțile, fără să ofere însă mai multe detalii.

Alexandru Flenchea a precizat că formula propusă de Franco Frattini a fost acceptată de Chișinău, iar acum este rândul ca și Tiraspolul să facă același lucru.

”Cu o săptămână înainte de lucrările plenare ale Consiliului ministerial al OSCE, avem timp să semnăm acest protocol, până atunci sau eventual după, având angajamentul Chișinăului de a semna protocolul în formula de compromis propusă de președinția OSCE. Tiraspolul are șansa să se alăture acestui proiect”, a subliniat vicepremierul pentru Reintegrare.

Potrivit lui Alexandru Flenchea, în urma conferinței de la începutul lunii noiembrie de la Bavaria, privind reglementarea conflictului transnistrean, proiectul protocolului rundei de negocieri a fost agreat, cu excepția unui articol.

”Era vorba de un singur punct care să stipuleze prioritățile pentru viitorul imediat în dialogul între Chișinău și Tiraspol”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare.

Atunci, Chișinăul a anunțat patru priorități.

”Libertatea de circulație în zona de securitate, deci între două maluri;  drepturile omului problematica drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în grafia latină, vorbim de asigurarea cu sedii adecvate a școlilor care sunt 8 la număr, și a patra reiese din obiectivul facilitării comerțului între cele două maluri al Nistrului și prevenirii fenomenelor legate de contrabandă și ce ține de unificarea standardelor fiscale și tarifelor vamale”, a subliniat Alexandru Flenchea.

Tiraspolul ar fi insistat atunci ca prioritățile Chișinăului să nu figureze în textul protocolului, punând accent pe altele.

”Nu o să intru în detaliile insistențelor Tiraspolului, acele subiecte pe care se insistă țin de interesele corporative ale unui grup îngust de persoane, lucru care nu își are locul într-un document politic”, a specificat Flenchea.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat că dialogul între Chișinău și Tiraspol continuă. Lucrările Consiliului ministerial al OSCE, unde va fi discutată problema reglementării conflictului din Transnistria, va avea loc la Bratislava în zilele de 5 și decembrie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram