image
Sursa foto: venice.coe.int

Președintele Comisiei de la Veneția, îngrijorat după întâlnirea cu ministrul Justiției; Ce mesaj a transmis de la Strasbourg

Președintele Comisiei de la Veneția solicită instituțiilor Republicii Moldova să lucreze împreună pentru a asigura independența și integritatea justiției.

„În urma întâlnirii mele cu ministrul Justiției RM, sunt foarte îngrijorat de conflictele actuale dintre diferite instituții ale statului. Republica Moldova trebuie să demonstreze că este un stat constituțional viabil, guvernat de statul de drept. Constituția trebuie respectată. Mandatul și puterile instituțiilor statului trebuie respectate. În acest sens, amintesc că, în avizul său din octombrie, Comisia de la Veneția a recunoscut legitimitatea actualei compoziții a Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, aceste competențe constituționale trebuie folosite întotdeauna pentru a îndeplini obiective instituționale legitime în interesul cetățenilor moldoveni. Nu ar trebui să existe loc pentru interese corporative”, se spune în mesajul emis de președintele Comisiei de la Veneția.

În context, Gianni Buquicchio cere tuturor instituțiilor din Republica Moldova „să coopereze productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea instituțiilor judecătorești și de urmărire penală, în conformitate cu Constituția Moldovei și cu principiile internaționale ale democrației și statului de drept”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: