Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.11.2019

Cristina Harea, viceguvernator al BNM: „După reformarea profundă a sistemului financiar-bancar din ultimii trei ani, a venit timpul dezvoltării pieței financiare”

Cristina Harea, viceguvernator al BNM: „După reformarea profundă a sistemului financiar-bancar din ultimii trei ani, a venit timpul dezvoltării pieței financiare”

Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Cristina Harea, a participat la o conferință dedicată gestiunii riscului de credit, desfășurată astăzi la Chișinău. Oficialul s-a referit la importanța gestiunii riscului de credit, relansarea creditării în lei moldovenești, rolul birourilor istoriei de credit, creditarea responsabilă, precum și la tehnicile de diminuare a riscului.

„După sanarea profundă, reformarea semnificativă și stabilizarea sistemului financiar- bancar din ultimii trei ani,  a venit timpul dezvoltării pieței financiare” , a subliniat Cristina Harea.

Potrivit ei, în prezent are loc relansarea creditării - deja de 19 luni consecutiv fiind atestată o creștere a portofoliului de credite în lei a băncilor comerciale, care depășește deja 39 miliarde lei. Pe de altă parte, crește semnificativ creditarea nebancară. Astfel, în 2014 portofoliul de împrumuturi al organizațiilor financiare nebancare constituia mai puțin de 4 miliarde lei, iar la finele acestui an s-ar putea să ajungă la 10 miliarde lei.

„Această creștere a accesului publicului larg la finanțare și a incluziunii financiare este, desigur, un lucru binevenit, ajutând oamenii să atingă un nivel de trai mai bun. Totuși este necesară respectarea principiilor de creditare responsabilă, informare și protecție a consumatorului. Acest lucru devine tot mai important pentru evitarea fragilizării sistemului și menținerea stabilității financiare a țării”, a menționat oficialul BNM.

Viceguvernatorul BNM a reconfirmat că o creștere robustă și sustenabilă a creditării și a pieței financiare, în general, nu este posibilă fără o gestiune prudentă, inteligentă și eficientă a riscurilor.

Potrivit BNM, conferința a reunit reprezentanți ai sistemului bancar, companiilor financiare, de asigurări şi telecomunicații, precum și din alte domenii. Participanții au discutat despre tendințele, inovațiile și cele mai bune practici în managementul riscurilor de creditare a persoanelor fizice, colaborarea cu birourile istoriilor de credit, utilizarea modelelor de scoring și previziune a default-ului clienților, precum și rambursarea eficientă a creditelor neperformante și utilizarea tehnologiilor informaționale moderne în domeniu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus