Viziunea noului ministru de Externe Aureliu Ciocoi pe politica externă: Implementăm plenar Acordul de Asociere și rămânem pe calea „și cu estul și cu vestul”

Noul ministru de Externe Aureliu Ciocoi a declarat „este în interesul nostru, în primul rând, să implementăm plenar Acordul de Asociere” și tototdată, nu înțelege „fobia unor analiști politici” față de Federația Rusă. Declarațiile au făcute într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Foto: UNIMEDIA

Întrebat cum vede ideea lui Igor Dodon de promovare a unei politici externe „și cu estul și cu vestul”, Aureliu Ciocoi a declarat: „Păi asta se numește a avea o politică externă echilibrată. Eu nu înțeleg de unde vine fobia asta la unii analiști politici că, vezi Doamne, dacă începem să discutăm cu Federația Rusă, gata, Federația Rusă o să ne înghită, o să ne facă rău ș.a.m.d. Nu, dlor! La fel cum discutăm cu partenerii strategici în Vest, nimeni nu ne împiedică să avem cu același succes un dialog constructiv, pragmatic cu partenerii noștri din Est”.

Ministrul a menționat că noul Guvern va rămâne „consecvent angajamentelor pe care și le-a asumat Republica Moldova. Este în interesul nostru, în primul rând, să implementăm plenar Acordul de Asociere. Mai mult decât atât, eu aș merge mai departe și aș începe deja, unilateral, de la bunăvoința autorităților noastre, să implementăm criteriile de la Copenhaga - atenție! - nu pentru a raporta la Bruxelles”.

Totuși, întrebat de ce Igor Dodon, în trei ani de mandat, nu a mers niciodată în România, Ciocai a declarat că acesta oficial nu a vizitat statul vecin și aceasta nu înseamnă că nu există comunicare cu România.

„Nu întotdeauna vizitele oficiale decid. Credeți-mă, din propria mea experiență, neoficial se decid mult mai multe lucruri. La nivel oficial doar se consfințesc înțelegerile făcute la nivel neoficial. Prin urmare, vizitele oficiale nu sunt un criteriu de apreciere”, a spus Ciocoi.

Interviul integral îl puteți citi pe Radio Europa Liberă.


Pub