Milionarul Vazha Jashi își extinde afacerea. A arendat o parte din portul Giurgiulești pentru o nouă fabrică de ulei

Cel mai mare producător de ulei din Moldova își mărește afacerea. Trans-Oil Group a anunțat începerea construcției unei noi fabrici de prelucrare a semințelor de floarea soarelui în Portul Internațional Liber Giurgiulești, cu o capacitate de prelucrare de 700 de tone de materie primă pe zi, se arată într-un comunicat al companiei.

Foto: Trans-Oil Group/Facebook

Luni, 25 noiembrie, compania Trans-Oil Group a încheiat un contrat de arendă a terenurilor din port pentru o perioadă de 45 de ani, cu S.R.L. „Danube Oil Company” și I.C.S. Danube Logistics. De asemenea, a fost semnat și un acord pentru furnizarea presei echipamente cu liderul mondial HF Group.

Reprezentanții companiei afirmă că fabrica va fi utilată cu cele mai noi tehnologii și va îndeplini toate standardele europene în materie de calitate și de protecție a mediului.

Fabrica va produce ulei de floarea soarelui rafinat presat, șrot granulat. Cojile de floarea soarelului vor fi folosite pentru necesități interne, iar parțial, vor fi vândute pe piața internă sub formă granulată.

Complexul de producție va valorifica și materialele rezultate din prelucrarea semințelor de floarea soarelui, precum fosfatidele, care sunt utilizate pe scară largă în alimentație, dar și cenușa, care urmează să fie utilizată ca îngrășământ în agricultură.

Președintele Trans-Oil Group, Vazha Jashi, a menționat că din an în an aplică decizii de implementare a tehnologiilor noi în toate domeniile businessului său.

„Dacă vorbim despre următorul nostru proiect, atunci acesta este, fără îndoială, un proiect, al cărui analogi nu există încă nici în statele vecine. Aceasta este cea mai recentă tehnologie și o calitate impecabilă. Capacitatea de producție a noii fabrici va fi de 700 de tone pe zi, iar construcția va fi finalizată, probabil, la începutul anului 2021. Proiectul va implementa cele mai inovatoare tehnologii care există în prezent, ceea ce ne va permite să creăm noi locuri de muncă de înaltă tehnologie”.

Potrivit unei investigații Newsweek, Vaja Jhashi, conducătorul holding-ului Trans-Oil, ar fi deținător de cetățenie triplă (rusă, americană și moldovenească). Jhashi este membru al Consiliului de Administrare al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, care a fost creată Vlad Plahotniuc, dar și consilier al fostului premier democrat, Pavel Filip, în probleme economice pentru regiunea țărilor arabe. El și-a făcut studiile la New York, apoi la Moscova și Cairo. Vazha Jhashi a fost prim-vicepreședinte al Consiliului de Administrație al băncii Victoriabank, când președinte al Consiliului era Vlad Plahotniuc, dar și acționar la OTIV Prime Holding, companie care i-ar aparține tot lui Plahotniuc.

UNIMEDIA amintește că „Trans-Oil”, condusă de Vaja Jhashi a finanțat anterior mai multe evenimente și programe despre R. Moldova în cadrul Consiliului Atlantic, la care au participat Vladimir Plahotniuc și fostul speaker al Parlamentului, Adrian Candu.


Pub