Problema câinilor vagabonzi, rămâne nesoluționată. Pe străzile capitalei ar fi în jur de 18-20 de mii de câini fără adăpost

Directorul interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev, a prezentat în fața consilierilor municipali un raport privind activitatea necropolei de animale din capitală. În acest sens, Axentiev a declarat că problema câinilor maidanezi, ce trăiesc în stradă, nu se soluționează, iar procesul de prinderea animalelor, sterilizarea acestora și întoarcerea lor în habitat, nu este eficient. La momentul actual, pe străzile capitalei ar fi în jur de 18-20 de mii de câini fără adăpost.

Foto: UNIMEDIA

O problemă cu care se confruntă Autosalubritate ar fi lipsa unui teren pentru construcția unui azil de câini.

„Până la momentul actual noi nu avem azil. Se confirmă că pe parcursul anului 2019, sunt înregistrate 1 597 de apeluri telefonie, 302 solicitări scrise despre numărul câinilor fără stăpâni în capitală. Î.M. Regia „Autosalubritate” cu 6 echimaje, în 2019 a ridicat din stradă 2 911 câini, dintre care 1 156 au fost sterilizați și reîntorși, din lipsa azilului de a-i întreține. În 2018, la indicația fostului primar, Ruslan Codreanu, Direcția generală locativ-comunală a construit pe teritoriul necropolei un azil de câini, care are capacitatea de întreținere a 250 de capete. La moment avem 328 de câini”, a declarat Axentiev.

Totodată, șeful de la Regia „Autosalubritate” susține că în urma unui nou regulament adoptat de fosta componență a CMC, câinii nu pot fi ridicați din stradă fără acceptul serviciului nou creat în cadrul Direcției generale locativ-comunală.

„La 17 septembrie, fosta componență a CMC a adoptat un nou regulament, privind capturarea câinilor maidanezi, care nu a trecut o expertizare capitală. Ne-am pomenit cu un document, care îmi este interzis să prind câinii fără acceptul serviciului nou creat în Direcția generală locativ-comunală. Pentru fiecare câine prins, trebuie ridicată o dispoziție și trebuie să fie creată o grupă de șase membri. Rog ca această decizie să fie suspendată și revizuită. Deoarece în urma acestui regulament, Autosalubritate nu are nicio obligațiune. Solicit să se creeze o comisie, ca să ne așezăm și să examinăm acest regulament. La moment avem în jur de 18-20 de mii de câini, în afara suburbiilor. Țin să menționez că procesul de sterilizare nu este eficient, pentru că numărul câinilor fără adpost nu descrește”, a declarat șeful interimar al Î.M. Regia „Autosalubritate”, Eugeniu Axentiev.

În acest sens, consilierul fracțiunii Platforma DA, Trupca Alexandr, a cerut ca în timp de o săptămână să fie prezentat CMC-ului un raport financiar prinvind cheltuielile suportate de către necropola de animale în ultimii doi ani.

„Rog domnului Axentiev să prezinte CMC rapoartele financiare privind cheltuielile efectuate de Autosalubritate pentru anul 2018 și 2019 referitor la cheltuielile de întreținere, prindere, hrănire, sterilizare a câinilor maidanezi, salarizarea angajaților, cât și altele care sunt. Să vedem câți bani se cheltuie în realitate pentru serviciile de la Autosalubritate”, a punctat Trupca Alexandr.

Eugeniu Axentiev i-a dat asigurări consilierului de la Platforma DA că toate datele cerute vor fi prezentate.


Pub