Comisia de la Veneția a recunoscut legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a recunoscut legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii, revocată din funcție de către Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie, solicitând instituțiilor Republicii Moldova să lucreze împreună pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar, se arată în comunicatul de presă emis pe site-ul oficial al Comisiei.

Foto: https://www.coe.int/

Potrivit președintelui Comisiei de la Veneția, „Constituția trebuie respectată. Mandatul și puterile instituțiilor statului trebuie respectate.”

„În acest sens, amintesc că Comisia de la Veneția, în avizul său din octombrie, a recunoscut legitimitatea actualei compoziții a Consiliului Superior al Magistraturii”, a declarat președintele Comisiei.

Totodată, a precizat că „competențele constituționale trebuie folosite întotdeauna pentru a îndeplini obiectivele instituționale legitime în interesul cetățenilor moldoveni.”

Mai mult, Gianni Buquicchio s-a arătat îngrijorat de situația conflictuală creată între instituțiile statului, solicitând ca toate instituțiile să coopereze eficient întru independența și integritatea serviciilor judiciare și de urmărire penală.

„În urma întâlnirii mele cu ministrul Justiției al Republicii Moldova, sunt foarte preocupat de conflictele actuale dintre diferitele instituții ale statului, menționând că trebuie evitate atitudinile de autoservire și diviziunea. Republica Moldova trebuie să demonstreze că este un stat constituțional viabil, guvernat de statul de drept. Solicit tuturor instituțiilor din Republica Moldova să coopereze fidel și productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea serviciilor judiciare și de urmărire penală, în conformitate cu Constituția Moldovei și cu internaționalul principiile democrației și statul de drept”, a conchis Buquicchio.

UNIMEDIA amintește că în contextul vizitei la Strasbourg, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a avut o întrevedere cu președintele Comisiei europene de la Veneția, Gianni Buquicchio, unde au discutat despre perspectivele procesului de reformă a justiției, componentele și actorii care urmează a fi implicați în acest sens.

Reamintim că în urma Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie, unde au fost prezenți peste 200 de magistrați, șase membri permanenți și membri supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost lipsiți de mandate: Dorel Musteață, Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat, Anatolie Galben.


Pub