Soţul supravieţuitor va primi pensia celui decedat timp de cinci ani: Mai multe proiecte sociale, aprobate

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, în ședință, mai multe inițiative sociale, anunțate anterior și care urmează a fi examinate în Parlament.

Foto: UNIMEDIA

Introducerea unei indexări suplimentare a pensiilor la 1 octombrie 2020, care nu depășesc minimul de existență pentru pensionari, până semestrului I 2020, se va calcula în baza coeficientul de indexare, conform prevederilor proiectului, va constitui media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani.

Un alt proiect de lege votat de Guvern prevede revizuirea perioadelor de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă, eșalonat, în raport cu stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă. Conform noii eșalonări propuse, perioada de reexaminare a pensiilor se va reduce cu 4 ani și va fi realizată până în anul 2023.

Cabinetul de miniștri a aprobat și proiectul de lege cu privire la acordarea indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți. Proiectul prevede garantarea de către stat, pe un termen 5 ani, soțului supraviețuitor a dreptului la indemnizație lunară în mărimea pensiei pentru limită de vârstă de care a beneficiat soțul decedat, în funcție de durata primirii acesteia.

Executivul a aprobat astăzi și Avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea modalității de calcul a pensiilor în cazul perioadelor necontributive asimilate stagiului de cotizare. Astfel, la determinarea cuantumului pensiei pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani de către unul din părinţi sau de tutore în caz de deces al ambilor părinţi, se va lua în calcul salariul mediu lunar pe țară la data calculării pensiei.

Proiectul de lege prevede majorarea cu 25% a pensiei de urmaș pentru copii cu vârsta de până la 18 ani, iar în cazul în care își continuă studiile în liceu, până la finalizarea studiilor liceale. Totodată, proiectul de lege stabilește condiția ca pensia de urmaș pentru copii să nu fie mai mică decât cuantumul alocației sociale pentru pierderea întreținătorului.

Totodată, la propunerea executivului, în vederea respectării principiului egalităţii, s-a propus stabilirea pensiei de urmaș tuturor copiilor în mărime de 75% pentru fiecare copil, respectiv majorarea cu 25% a pensiei de urmaș și pentru copii care își continuă studiile în instituțiile de învățământ de zi (secundar, mediu de specialitate şi superior), până la finalizarea acestora, fără a depăşi vârsta de 23 de ani.

Un alt proiect propune ca asiguratul încadrat într-un grad de dizabilitate severă cauzată de o afecţiune generală să beneficieze de pensie de dizabilitate în raport cu stagiul de cotizare efectiv realizat, dar nu mai puţin de 2 ani. Totodată, prevederea proiectului propune asimilarea la stagiul de cotizare a perioadei de îngrijire a persoanei cu dizabilitate severă de către unul dintre părinți, tutore, sau curator, până la angajarea acestuia în funcția de asistent personal, indiferent de vârsta persoanei cu dizabilități severe.

Proiectul de lege aprobat de Guvern propune completarea art. 8 al Legii nr. 499/1999 privind alocațiile sociale de stat pentru unele categorii de cetățeni cu litera a1, prin care cuantumul alocației persoanelor cu dizabilități severe stabilite până la vârsta de 23 ani va constitui 100% din cuantumul pensiei minime pentru persoanele cu dizabilități severe stabilit anual de către Guvern.

Guvernul a aprobat astăzi și modificările propuse la Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social, care prevede eficientizarea procedurii de solicitare a ajutorului social și susținerea familiilor defavorizate prin acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului noiembrie-martie în cuantum majorat de 150 lei.

Un alt proiect prevede majorarea alocațiilor lunare stabilite persoanelor participante la acţiunile de luptă din Afganistan şi pe teritoriile altor state, precum şi a participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Republicii Moldova, de la 100 la 300 lei.

De asemenea, beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat cu venituri mici, vor primi, în ajunul sărbătorilor de iarnă, un suport unic în sumă de 700 lei.

Unele din inițativele sociale aprobate astăzi au fost anunțate recent de Igor Dodon, la scurt timp după învestirea Guvernului Chicu. Mai multe voci, printre care vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari au spus că măsurile sociale anunțate ar fi fost plagiate de la Guvernul Sandu.


Pub