(video) Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, anunță cum va acoperi deficitul bugetar

Ministrul Finanțelor Sergiu Pușcuța a spus cum se intenționează a fi finanțat deficitul bugetar prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2020. „Sunt prevăzute câteva surse de finanțare, în mod special sunt împrumuturile pe piața internă, plasarea valorilor imobiliare de stat și surse din privatizarea patrimoniului public”, a declarat ministrul.

Foto: UNIMEDIA

„Surse externe, de asemenea, sunt prevăzute, dar sunt cele care, în viziunea noastră, ar putea fi așteptate pe parcursul anului vitiitor. Un evetual împrumut din partea României nu este inclus în sursa de finanțare a bugetului de stat pentru anul 2020”, a mai menționat Pușcuța.

Guvernul a aprobat astăzi proiectul bugetului de stat pentru anul 2020, în care este prevăzut un deficit bugetar de 7,4 miliarde de lei. Pușcuță a precizat însă că deficitul real al bugetului este de 2,6 miliarde de lei.

„2,6 miliarde de lei este deficitul care vizează componenta de bază. Este diferența dintre venituri și cheltuieli ale bugetului de stat. Cealaltă parte a deficitului vizează componenta investițională. Așa este mecanismul de calulcare a bugetului, că toate sursele financiare care se doresc a fi atrase în compartimentul investițional, ele se reflectă ca deficit la buget, dar el se realizează în proporția în care este atrasă sursa finanicară. Dacă susrsa financiară este atrasă, deficitul se stinge. Dacă nu este atrasă, acest deficit nu este. Dar real, bugetul are un deficit, propus Parlamentului, de 2,6 miliarde de lei, ceea ce este cu 600 de milioane de lei mai puțin decât deficitul rectificat în bugetul pentru anul 2019”, a spus Pușcuța.

Fosta ministră a Finanțelor din Guvernul Sandu, Natalia Gavrilița, a criticat deficitul bugetar din proiectul bugetului de stat pentru anul 2020, aprobat astăzi la ședința Executivului. „Ministrul Finanțelor a evitat să spună cum vă fi finanțat acest deficit. Aceste decizii, care vor afecta țara noastră în următorii ani, sunt luate peste noapte, cu maximă iresponsabilitate. Să ne așteptăm să operați la fel de rapid și cu votul în parlament? Ce ascundeți, domnilor?”, a scris fosta ministră a Finanțelor.


Pub