Cutremurul din Albania a avut peste 500 de replici, în timp ce numărul morților a crescut la 26

Echipele de salvare continuă operațiunile de căutare a supraviețuitorilor sub dărâmăturile clădirilor prăbușite în urma cutremurului ce a zguduit Albania marți dimineața. Bilanțul a ajuns la 26 de morți și peste 650 de răniți, informează BBC.

Foto: ARMEND NIMANI/GETTY

Epicentru cutremurului cu magnitudinea de 6,4 grade, a fost localizat la 34 km (21 mile) nord-vest de capitala Tirana, în Marea Adriatică, la o adâncime de 10 kilometri, în timp ce oamenii dormeau în paturile lor în primele ore ale zilei de marți.

Majoritatea deceselor s-au produs în orașul de coastă Durres și în orașul Thumane, orașele cele mai apropiate de epicentru. Sute de oameni au petrecut noaptea dinspre 26 spre 27 noiembrie în corturi, unii au dormit în mașini, în timp ce replicile continuă să fie resimțite.

Aproximativ 500 de replici au fost resimțite de la seismul inițial, care s-a produs în dimineața de marți, 26 noiembrie, la ora locală 03:54.

Stadionul din Durres îi găzduiește acum pe oamenii care au rămas fără case, iar hotelurile din oraș au pus la dispoziție camere pentru sinistrați.

Echipele de salvatori s-au mobilizat toată ziua de marţi, soldaţi, poliţişti şi personal din cadrul Protecţiei Civile căutând printre ruinele clădirilor prăbuşite în oraşele cele mai afectate, situate în apropiere de epicentru, pe coasta Mării Adriatice.

Peste 40 de persoane au fost scoase de sub dărâmături, iar premierul Edi Rama a dat asigurări că salvatorii vor „continua să caute cu răbdare și minuțos până la sfârșit”.

Guvernul a declarat ziua de miercuri zi de doliu. Autoritățile se așteaptă ca numărul deceselor să crească.

Comisia Europeană a declarat că a antrenat echipe de salvatori din Italia, Grecia și România pentru a contribui la eforturile de căutare. De asemenea, Kosovo și Muntenegru au trimis echipe de salvatori.

Un seismolog albanez, Rrapo Ormeni, a declarat că este vorba despre cel mai puternic seism produs în regiunea Durres după anul 1926.

În regiunea balcanică există o activitate seismică puternică şi frecventă din cauza mişcărilor plăcilor tectonice africană şi eurasiatică, precum şi celor ale microplăcii Mării Adriatice. În 1963, un cutremur a ucis o mie de oameni în Skopje, aminteşte AFP.

Cutremur Albania / Sursa:ARMEND NIMANI/GETTY
Cutremur Albania / Sursa:ARMEND NIMANI/GETTY
Cutremur Albania / Sursa:ARMEND NIMANI/GETTY
Cutremur Albania / Sursa:ARMEND NIMANI/GETTY
Cutremur Albania / Sursa:ARMEND NIMANI/GETTY


Pub