„La Strada” cere legi antiviolență
Social 27 noiembrie 2019, 20:49 | 1228

Clădirea Parlamentului a găzduit astăzi o expoziție a Centrului „La Strada”, care încearcă să schimbe optica societății în ansamblu. Experții vor să combată stereotipurile, potrivit cărora, aspectul vestimentar al femeilor provocă violența. „Nu dați vina pe haine”, afirmă organizatorii expoziției, care le sugerează deputaților să asigure, prin lege, o bună protecție a femeilor și fetelor, care au fost violate.

Directorul de programe "La Strada" spune că hainele femeilor agresate sexual reamintesc despre nevoia de a îmbunătăți metodele de protecție a victimelor.

"Societatea patriarhală și nivelul de trai destul de scăzut sunt printre principalele cauze care aduc la asemenea infracțiuni", spune vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi. El este de părere că poliția, medicii sau judecătorii nu tratează această problemă cu suficientă importanță.

În primul semestru al anului curent, la telefonul de încredere al Centrului „La Strada” au fost raportate 16 cazuri de violență sexuală. În 39 la sută din cazuri au sunat victimele înseși, în celelalte cazuri - rudele. Datele statistice arată că de cele mai multe ori agresorii sunt prieteni sau persoane apropiate victimelor. Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice a fost semnată de Republica Moldova în februarie 2017, însă până acum nu a fost ratificată. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie