Ştiri

Sursa imaginii: mold-street

Postat de: Rusica Viorica

Ştiri / Economic

27 Noi. 2019 / 12:11

Fondul Rutier va fi completat dublu în 2020

Mai mulţi bani pentru drumurile din localităţi. Fondul Rutier va fi completat în 2020, cu peste 700 de milioane de lei, dublu faţă de anul acesta. Anunţul a fost făcut de ministrul Economiei şi Infrastructuii, Anatol Usatîi, la emisiunea Moldova în Direct, de la postul public de televiziune.

„S-a spus de mai multe ori despre majorarea fondului rutier, dacă se majorează fondul rutier, imediat prin formulă se majorează defalcări către APL de niveul 2, consiliile raionale. Şi, întradevăr s-a majorat. Veţi vedea cifra mâine, poimâine.  -Ne puteţi spune acum?   - Mai mult de 700 de milioane, comparativ cu 350 de milioane anul trecut”, a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Anatol Usatâi a mai declarat că Republica Moldova întruneşte toate condiţiile pentru a putea obţine  credite şi granturi de la partenerii de dezvoltare. 

„Au fost lasate şi negocieri cu companii din China, cu finanţare pentru aceste proiecte, drumul de mătase. Dacă vorbim de preţul total a drumului de ocolire, inclusiv de construcţii noi, porţiuni care trebuie construite în câmp, ajungem până la 300 de milioane de euro.  

Expertul economic, Viorel Gîrbu, consideră că negocierea şi obţinerea surselor de finanţare este un proces de durată.

„Totuşi sunt şi riscuri multiple atunci când Guvernul intră în acest gen de înţelegeri, acorduri. Bine, urmează să vedem, dar momentan noi nu avem nici o claritate. Vă daţi seama, un credit în valoare de cîteva zeci de milioane, 20, 30, pe care Moldova le atrage de la BERD, se negociază o jumătate de an, 1 an, dar cât de rapid se va negocia un credit de jumătate de miliard de dolari?” se întreabă Viorel Gîrbu.

La începutul săptămânii, premierul Ion Chicu a declarat că până în anul 2021, toate drumurile aflate în reparaţii vor fi date în exploatare. Potrivit prim-ministrului, 1400 de km de drumuri naţionale vor fi monitorizate. Pentru repararea lor sunt necesare aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Comentarii