Cum poți să-ți convertești permisul de conducere moldovenesc în permis italian și cât te va costa

362492-760×428

Începând cu 10 ianuarie 2020, moldovenii din Italia vor putea să-și convertească permisele de conducere obținute în Moldova. Acest lucru va fi posibil deoarece din ianuarie intră în vigoare modificările la Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind conversiunea permiselor de conducere.

Documentul care confirmă modificările Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Italiene privind conversiunea permiselor de conducere îl găsiți AICI!

Cum pot face moldovenii această conversiune și ce pași trebuie să urmeze?

Pentru a face convertirea, este necesar să mergeți la Oficiul de Motorizări Italian (Ufficio della Motorizzazione Civile) unde veți face o solicitare. Acolo o să aveți nevoie de un pachet de documente. Conform site-ului viza.md, există câteva reguli stabilite de Oficiul de Motorizări Italian. Astfel cetățenii moldoveni care vor să-și convertească permisul urmează să solicite de la consulat două acte:

#1. traducerea permisului de conducere;

#2. declarație de autenticitate a permisului de conducere.

*De asemenea, o să mai aveți nevoie de:

# o cerere tip TT2112 (aceasta poate fi obținută atât la ghișeu oficiului, cât și online);

# dovada plății serviciilor italiene (certificat de plată de 10,20 EUR pe c/c 9001, certificat de plată de 32,00 EUR pe c/c 4028);

# permis de conducere în original și o copie completă;

# 2 fotografii identice, format pașaport, dintre care una autentificată;

# certificat medical timbrat cu fotografie, eliberat nu mai devreme de trei luni și o copie eliberată de un medic calificat;

Toate detaliile despre documentație le găsiți pe site-ul Ministerului Infrastructurii și Transporturilor din Italia, iar dacă mai aveți întrebări referitoare la pachetul de documente contactați Oficiul pentru Motorizare Civilă.

Cât costă cele două servicii consulare (traducerea și declarația de autenticitate)

Costul serviciilor consulare susmenționate: 58 de euro.

Termenul de eliberare: în ziua depunerii, în intervalul orelor 15.30-17.00.

În situațiile în care există divergențe privind locul nașterii în actele italiene (carta de idenitate/permisul de soggiorno) și permisul de conducere moldovenesc sau, sunteți în Italia în baza pașaportului românesc, există probabilitatea ca Oficiul Motorizări italian să vă solicite suplimentar o declarație consulară de la consulat (dichiarazzione stessa persona/essate generalita). Costul unei declarații consulare – 40 de euro.

Pentru alte detalii și întrebări suplimentare accesați site-ul viza.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente