Președintele Comisiei de la Veneția cheamă autoritățile R. Moldova să asigure independența sistemului judiciar

Anticoruptie.md
27/11/2019

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, a făcut un apel către instituțiile din țara noastră să colaboreze pentru a asigura independența și integritatea sistemului judiciar. După întrevederea cu ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, Buquicchio a subliniat că, Comisia de la Veneția recunoaște actuala componență a Consiliului Superior al Magistraturii, revocată din funcție la Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie, care ar fi fost organizată ilegal.

„În urma întâlnirii mele cu ministrul Justiției al Republicii Moldova, sunt foarte preocupat de conflictele actuale dintre diferitele instituții ale statului. Trebuie evitată diviziunea. Republica Moldova trebuie să demonstreze că este un stat constituțional viabil, un stat de drept.

Constituția trebuie respectată. Mandatul și puterile instituțiilor statului trebuie respectate. În acest sens, reiterez că Comisia de la Veneția, în avizul său din octombrie, a recunoscut legitimitatea actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, aceste competențe constituționale trebuie folosite întotdeauna pentru a îndeplini obiective instituționale legitime în interesul cetățenilor moldoveni. Nu ar trebui să existe loc pentru interese corporative.

Solicit tuturor instituțiilor din Republica Moldova să coopereze productiv între ele pentru a găsi o soluție pe termen lung pentru independența și integritatea serviciilor judiciare și de urmărire penală, în conformitate cu Constituția Moldovei și cu principiile internaționale ale democrației și statul de drept”, se arată în declarația făcută de președintele Comisiei de la Veneția.

Amintim că duelul în sistemul judecătoresc a început în luna septembrie 2019. Un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău a impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. La 26 septembrie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, din 20 septembrie, prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor, în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare. 

Cu toate acestea, peste 200 de magistrați moldoveni, prezenți la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, au decis ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul magistraților. Membrii CSM au contestat decizia Adunării Generale a Judecătorilor, întrucât aceasta ar fi ilegală. 

 

Anticoruptie.md
27/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii