duminică, 21 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
HomepageAgroEcoTop 5 cele mai rentabile culturi ecologice

Top 5 cele mai rentabile culturi ecologice

Recomandate

În ultimii ani, culturile ecologice ocupă poziții tot mai sigure pe piața externă. Totodată, cererea este în creștere, iar prețul pentru culturile ecologice este mai înalt comparativ cu cel oferit pentru recoltele obținute convențional. Am solicitat opinia principalilor actori ai sectorului produselor ecologice din țară, pentru a afla care sunt cele mai solicitate și rentabile culturi eco.

1. Soia – dintre toate leguminoasele cultivate, soia conține cea mai mare cantitate de proteină brută 35-45% și o cantitate mare de aminoacizi esențiali. Este una dintre cel mai frecvent introduse culturi în sistemul de rotație dintre toate leguminoasele, datorită spectrului larg de utilizare. La moment, fermierilor din țară le este oferit un preț de 9,10 lei per kg pentru soia ecologică și 5 lei per kg pentru soia convențională.

„Cu părere de rău, fermierii optează pentru culturile profitabile în detrimentul celor ce ar asigura rotația bună a culturilor (asolamentul). Acest lucru va influența esențial calitatea și cantitatea recoltelor obținute în următorii ani. În agricultura ecologică asolamentele sunt cheia succesului, iar fermierii care țin cont de acestea se bucură de recolte bogate și, nemijlocit, rentabilitate sporită per hectar”, a menționat Spartac Chilat, cofondatorul „Prograin Organic” SRL, una dintre cele mai mari companii exportatoare de produse eco din țară.

2. Floarea soarelui – a ajuns să fie una dintre cele mai cultivate culturi de fermierii din țară. Cu toate că este recomandat un repaus de minim 4 ani până ca aceasta să revină din nou pe teren, unii producători nu respectă această cerință. La moment, pentru floarea soarelui high-oleic ecologică este oferit prețul de 8,80 lei per kg, iar pentru cea convențională prețul mediu este de 6,20 lei. Pentru floarea soarelui linoleic ecologică 7,20 lei per kg și 5,20 lei pentru semințele produse convențional. Experții menționează că, rentabilitatea culturii în sistemul ecologic este sporită datorită cheltuielilor mai mici per hectar.

„Rentabilitatea unei culturi depinde de cheltuielile suportate per hectar și roadă. Fermierii de la noi obțin recolte variate din cauza că nu este respectată tehnologia de creștere sau culturile sunt afectate de unele calamități naturale. După mai mulți ani de implementare a sistemului de agricultură ecologică, pot spune că, natura este cea care intervine și le echilibrează pe toate. Pentru dăunători apar prădătorii naturali, iar datorită îmbunătățirii structurii și sănătății solului, plantele devin mai rezistente la boli”, a explicat Alexei Micu, producător ecologic, directorul executiv a Asociației producătorilor eco MOVCA.

FOTO: www.tehnicaagricola.md

3. Mazărea – este o altă leguminoasă pentru care se atestă o cerere sporită pe piața externă. Aceasta este cultivată atât pentru obținerea furajului pentru animale, cât și pentru consumul uman. Mazărea furajeră este o bună plantă premergătoare pentru majoritatea culturilor. La moment, pentru mazărea cultivată în sistemul ecologic este oferit prețul de 5 lei per kg, iar pentru mazărea convențională 2,80-3 lei.

4. Spelta – potrivit exportatorilor, pentru spelta se atestă un preț stabil pe piața externă. Datorită toleranței sale la condițiile de viață, spelta poate crește pe solurile mai rău pregătite. Este potrivită pentru solul cu o pregătire superficială. Este foarte rezistentă la dăunători, boli și vreme rea, este o cultură potrivită și adesea folosită în agricultura ecologică. În rotația culturilor, spelta este similară grâului comun.

„Pentru culturile precum grâu și porumb, cel mai probabil, în următorii ani, vom pierde pozițiile pe piață, deoarece nu putem concura cu producătorii mari precum Rusia sau Ucraina. De aceea, ar fi bine să ne orientăm spre culturi ce le-ar putea înlocui cu succes”, a adăugat Spartac Chilat.

FOTO: turnulsfatului.ro

5. Plante aromatice levănțica – chiar dacă nu face parte din culturile de câmp tradițional cultivate pe teritoriul țării,poate oferi un profit bun producătorilor fiind cultivate și pe suprafețe de doar câteva hectare. Potrivit lui Alexandru Bădărău, directorul executiv al Asociației Cultivatorilor de Lavandă din țară, pentru lavandă eco se atestă o cerere sporită pe piață și un preț bun de comercializare.

„Soiurile locale de levănțică sunt foarte apreciate de importatori de peste hotare datorită mirosului deosebit și calității superioare a uleiului. Astfel, datorită acestor calități avem avantaje pe piața externă. Totodată, uleiurile esențiale au un spectru larg de utilizare, inclusiv la producerea pesticidelor bio”, a menționat Alexandru Bădărău.

Surse articol: experți – Alexei Micu, Spartac Chilat, Alexandru Bădărău; Culturi promițătoare în agricultura ecologică, Czech Republic developement cooperation.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco