‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnalitica27 de afaceri inițiate de tineri și femei fermieri vor primi subvenții în avans

27 de afaceri inițiate de tineri și femei fermieri vor primi subvenții în avans

‹ adv ›
‹ adv ›

27 de producători agricoli debutanţi s-au iniţiat în afaceri, cu planificarea investiţilor în sectorul agricol de peste 24,4 milioane de lei ce vor genera crearea a peste 70 de locuri noi de muncă. În acest context, aportul statului pentru dezvoltarea celor 27 de proiecte start-up urmează a fi de peste 15 milioane de lei, surse ce for fi alocate din Fondul Naţional al Dezvoltării Agriculturii şi Mediului Rural.

AIPA informează că în perioada 2 septembrie – 22 noiembrie curent, a avut loc derularea celui de-al V-lea apel de recepționare a dosarelor privind subvențiile în avans, Proiect privind finanțarea start-upurilor, acordate tinerilor și femeilor fermieri ce doresc să-și lanseze o afacere în sectorul agricol.

Urmare a examinării cererilor recepționate de către Oficiile teritoriale ale Agenţiei, s-a constatat că 16 proiecte investiționale vizează înființarea plantaţiilor multianuale, urmând a fi înființate plantații de levănțică, nuci și plantații pomicole, pe o suprafaţă totală de peste 97,5 ha. De menționat că, sectorul zootehnic a fost domeniul prioritar în cadrul apelului V, ca rezultat fiind înregistrate 9 solicitări de acordare a subvențiilor în avans dintre care 8 proiecte investiționale vizează sectorul apicol, unde vor fi procurate 1800 familii de albine cu utilaj specializat de producere a mierii și un producător agricol intenţionează să-și lanseze afacere în domeniul creşterii păsărilor.

De asemenea, tinerii și femeile fermieri și-au dat interesul pentru efectuarea investiţiilor pentru producerea legumelor şi a fructelor pe teren protejat. Astfel, 2 dosare vizează investiţii în construcţia serelor pe o suprafaţă de cca 2,5 ha. Totodată, de precizat că și în acest apel femeile fermieri au depus cele mai multe dosare, astfel că, ponderea femeilor din totalul dosarelor depuse constituie 59,3% (16 dosare) și 40,7% (11 dosare) din afaceri urmează a fi administrate de tineri fermieri.

De menționat că, cele 27 dosare depuse de solicitanții de subvenții în avans, urmează a fi examinate de oficiul central al AIPA și remise Comisiei de evaluare și selecție pentru evaluarea planurilor de afaceri conform criteriilor stabilite în Hotărîrea Guvernului nr.507/2018.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii