image
Sursa foto: twitter.com/IgliLime

Cutremur puternic, cu magnitudinea 6,3 în Albania: Mai multe clădiri s-au prăbușit; Cel puțin 6 morți și 150 de răniți

Un cutremur puternic s-a produs în timpul nopţii în Albania. Mai multe clădiri s-au prăbuşit şi oamenii au ieşit panicaţi în stradă când locuinţele au început să se zdruncine în timp ce dormeau. Cu magnitudinea 6,3, este cel mai puternic cutremur care s-a produs în Albania în ultimele decenii.

De luni seară până marți dimineața au avut loc 15 cutremure cu magnitudine peste 3, în aceeași zonă. Cel mai mare dintre ele este cel de 6,3, urmat la scurt timp de o replică de 5,3, potrivit digi24.ro.

Cel mai grav afectat este Durres, al doilea oraș ca mărime din Albania. Este și localitatea cea mai apropiată de centrul seismic al cutremurelor produse în ultimele 9 ore.

Conform autorităților, cel puțin 15 oameni sunt prinși sub o clădire de 6 etaje care s-a prăbușit, unde au loc în acest moment operațiuni de salvare.

O persoană a decedat în districtul Kurbin, situat în jumătatea nordică a Albaniei, după ce a fost cuprinsă de panică şi a sărit dintr-o clădire, a indicat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării.

Înregistrări video neverificate publicate pe reţelele de socializare prezintă ceea ce pare a fi o clădire prăbuşită în Durres. În alte imagini se pot vedea clădiri în care au apărut crăpături mari şi zidărie căzută, inclusiv un apartament din care lipseşte cea mai mare parte a peretelui dormitorului.

Seismul a avut loc la ora 3:54 (2:54 GMT) la o adâncime de 10 kilometri, chiar la nord de oraşul de coastă Durres, care este situat la aproximativ 25 de kilometri vest de Tirana, conform Institutului de geofizică al Statelor Unite (USGS), citat de DPA, notează Agepres.

„Pompierii şi personalul armatei ajută rezidenţii (prinşi) sub dărâmături'', în Durres şi localitatea Thumane din apropiere, a declarat reporterilor purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării.

Doi purtători de cuvânt ai Guvernului au declarat pentru Reuters că cele mai multe clădiri avariate sunt în Durres, iar câteva persoane au fost transportate la spital în Tirana.

Un martor a descris pentru Reuters că locuitorii au ieşit în grabă din blocurile din Tirana, unii dintre ei cu copii în braţe. O pană de curent a afectat mai multe cartiere.

Mai multe cutremure de intensitate mai mică au fost înregistrate în ora de dinainte de seismul major. ''Eram treji din cauza cutremurelor anterioare, dar ultimul ne-a zdruncinat. Tot ce era în casă a început să cadă'', a povestit pentru Reuters Refik, locuitor din Tirana care locuieşte la etajul şase al unui bloc.

Cutremurul a fost urmat la câteva minute de o replică cu magnitudinea 5,3.

Un cutremur cu o asemenea magnitudine are potenţialul să provoace pagube şi victime. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri şi a avut epicentrul în Marea Adriatică la circa 30 de kilometri de capitala Tirana.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: