Dezvăluiri despre interceptările și filările în timpul guvernului democrat. Fost șef din cadrul INI: „După ce Plahotniuc a anunțat că pleacă, s-au dat indicații ca toate probele să fie distruse. Era un păianjen întreg, monitorizat dintr-un cuib”

Acum cinci luni, atunci când guvernarea PDM a anunțat că pleacă de la conducere, iar Vlad Plahotniuc a părăsit hotarele Republicii Moldova, șefii subdiviziunilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) ar fi fost convocați în ședință de către conducerea instituției de pe atunci și li s-ar fi dat indicații ca se fie distruse toate probele, ce făceau parte din dosare fabricate și interceptări ilegale. Dezvăluirile au fost făcute de către fostul șef al Direcției nr.6 Protecția Martorilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, Anatolie Macovei.

Foto: rise.md

„Orice persoană care se opunea regimului, era selectat de către persoane din bârlog (n.r sediul PDM). Erau invitați conducătorii din cadrul MAI, SIS și Procuratură, unde se organizau ședințe. Ulterior li se dădeau indicații pe anumite persoane. Scopul era ca să se depisteze dacă persoanele nominalizate încălcau legea prin activitățile sale. Ca ulterior să fie documentați și trași la răspundere sau pentru a se truca materialele ca să se construiască un material compromițător”, a declarat fostul șef al Direcției nr.6 Protecția Martorilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, Anatolie Macovei, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit lui Macovei, atunci când avea loc schimbatrea puterii de la Chișinău, fostul ministru de Interne, Andrei Năstase, ar fi fost informat despre nimicirea probelor, însă nu ar fi intervenit.

„Au fost nimicite foarte multe materiale. Lui Andrei Năstase i sa comunicat despre aceasta și putea interveni pentru a preveni distrugerea lor. Toate ordonanțele care mergeau prin instanță ajungeau la SIS. Direcția nr. 5 și Direcția nr. 7 exercitau unele măsuri de filaj, erau conectate online la interceptările telefonice prin care se exercita filajul, în paralel. Dar, restul interceptărilor telefonice erau primite pe discuri de la SIS, care erau ascultate prioritar de către angajații Direcției nr. 5, se făceau niște selecții și rapoarte pe marginea acestor ascultări, ulterior discurile erau predate procurorilor în cadrul dosarelor. Când a anunțat Vlad Plahotniuc că părăsește țara, s-a început o agitație, deoarece toți angajații, care dispuneau de materiale, rapoarte în privința acestor ascultări, înțelegeau că sunt probe împotriva lor. S-a organizat o ședință, s-au dat indicații ca tot ce este legat de interceptări, filaj, dosare gen Sergiu Cebotari și alții, tot să fie nimicite”, a mai adăugat fostul șef al Direcției nr.6.

De asemenea, Macovei susține că cunoaște două locații unde probele au fost lichidate.

„Cunosc două locuri în raza municipiului Chișinău, unde zile întregi au fost nimicite probele. Unul - în zona orășelului Durlești”, mai povestește Macovei.

„În vizor apărea o persoană X. Se formula o informație, mai puțin sau mai mult veridică. Informația era preluată de portaluri de știri la care făceau referință televiziunile holdingului. Cei care supravegheau întreg procesul se autosesizau în baza acestor informații - se pornea urmărirea penală. În cadrul urmăririi penale erau exercitate diferite acțiuni. Dacă să vorbim despre Maia Sandu, era o armată întreagă, în jur de 40 de persoane implicate. Aceștia erau ofițeri care primeau leafă, grad înainte de termen, erau pentru astfel de activități, ce erau remunerați special. În 3-4 ani ei nu au descoperit nicio infracțiune, însă obligațiunile lor de serviciu era stabilite”, susține Macovei.

UNIMEDIA amintește că președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat o listă cu mai multe persoane, care ar fi fost interceptate. Potrivit lui, aceste interceptări au fost făcute la indicația fostului regim democrat.

Ulterior, pe Facebook a apărut o poză, care ar demonstra că în raportul lui Chiril Moțpan au fost folosite imagini din toamna lui 2019, deși interceptările ar fi fost făcute în perioada guvernării PD.

În urma informațiilor apărute, fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, și ex-șeful adjunctul al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, au negat acuzațiile aduse de către Chiril Moțpan, în legătură cu interceptările ilegale ale anumitor persoane în perioada în care aceștia se aflau la conducere.

De menționat că la data de 25 iulie curent, în urma unui ordin semnat de Andrei Năstase, pe atunci ministrul de Interne, Direcţia Nr.5 a Inspectoratului Naţional de investigaţii a fost desființată.

Totodată, după ce la începutul lunii septembrie, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a pornit trei cauze penale și a dispus și transmiterea acestora Procuraturii Anticorupție pentru efectuarea urmăririi penale pe faptele interceptărilor ilegale, unde au fost vizați mai mulți politicieni, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi altor persoane publice, au fost recunoscuți în calitate de bănuiți: 4 ofițeri de investigație, inclusiv, un șef de subdiviziune din cadrul Inspectoratului Național de Investigație al IGP și 3 procurori.


Pub