Principesa Margareta, jignită de ambasadorul Rusiei în România, într-o postare pe o rețea socială. Valeri Kuzmin, convocat la MAE de la București să dea explicații

Ambasadorul Rusiei în România Valeri Kuzmin a fost convocat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe. Dânsul a fost chemat pentru a da explicaţii cu privire la o postare jignitoare la adresa Custodelui Coroanei, principesa Margareta.

Foto: https://sputnik.md/

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a acuzat-o pe fiica regelui Mihai I de fake news despre NATO și alte subiecte de importanță geopolitică majoră, dânsul adresându-i-se Custodelui Coroanei cu „doamna Margareta”. Totodată, Kuzmin a menționat în postarea sa că Marea Unire de la 1918 s-a făcut asemănător cu anexarea Crimeei din 2014 de către Rusia.

În urma acestui atac la Principesa Margareta, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) solicită Președintelui României, Klaus Iohannis, precum și Ministerului Afacerilor Externe să demareze procedurile pentru declararea ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, persona non-grata și trimiterea înapoi în Rusia. Această solicitare a fost făcută public pe pagina oficială de facebook al ANRM.

În discursul Principesei, ținut pe 21 noiembrie la Sala Tronului de la Palatul Regal, s-au atins subiecte precum Pactul Molotiv-Ribbentrop și consecințele acestuia, despre importanța NATO și asigurarea securității statelor, precum și despre recentele evenimente de importanță istorică precum anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014 și intervenția militară rusă în Orientul Mijlociu.

„În urmă cu câteva luni, România și-a unit mâinile cu Polonia și Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, un odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina și în jurul Mării Negre.

Permiteți-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securității noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 și intervenția militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obișnuia să fie numit 'flancul sudic' al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare și vom continua în acest sens. Dar cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecția pe care am învățat-o din ororile secolului trecut”, a declarat Principesa Margareta.

Prezent la evenniment, postarea ambasadorului rus la București, apărută pe pagina oficială de facebook a Ambasadei Rusiei la București, nu a întârziat să apară, acuzând-o pe Majestatea Sa Margareta că răspândeşte minciuni si face propagandă NATO.

„Doamna Margareta a dat dovadă de o îngrijorare ce era demnă de o întrebuinţare mai bună (...) În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în „Vechiul Regat” şi cu nimic mai prejos decât standardele industriei de mainstream occidentale ce produce fake news, ştiri false, Custodele Coroanei a decis să probeze "mantaua de strateg politic. (...) toate acestea se bazează pe fake news-urile deja menţionate, pe care propaganda NATO le infiltrează zilnic în mintea oamenilor de rând", a spus Valeri Kuzmin.

„Situația este chiar și mai gravă cu faptele din cugetările Custodelui Coroanei despre Ucraina, în special în contextul Marii Uniri a României din 1918 menționate anterior în discurs. În Crimeea, care astăzi face parte din Rusia, a avut loc un referendum democratic, în cursul căruia aproximativ 95% dintre participanți s-au pronunțat în favoarea independenței și reunificării cu Rusia. Fapte similare, cu privire la Transilvania, Basarabia sau Bucovina unite cu România în anii 1917-18, nu sunt cunoscute în știință istorică obiectivă”, a declarat ambasadorul rus cu referire la Marea Unire din 1918.

Acesta este doar un fragment din întreg mesajul ambasadorului rus la București.


Pub