(doc) Monument închinat eroilor locali căzuți în luptele din Primul Război Mondial, vandalizat la Olănești. Asociația Obștească „Monument”, împreună cu Octavian Țîcu, solicită demararea unei anchete pe acest caz

”La Olăneşti, raionul Ştefan Vodă, a fost vandalizat un monument istoric, înălţat în perioada interbelică și închinat eroilor locali căzuți în luptele din Primul Război Mondial și grănicerului-erou român Aurelian Mihailescu. Monumentul urma să fie inaugurat pe 28 noiembrie, după restaurare, a declarat pe pagina sa de facebook deputatul Octavian Țîcu.

Foto: Monumentele Basarabiei Furate/ facebook

Astfel, Octavian Țîcu a menționat că „în calitate de deputat al Parlamentului voi dispune inițierea unei anchete în acest caz. Solicit reacția ministrului Educației, Cercetării și Culturii, precum și cea a conducerii raionului Ștefan Vodă.”

Potrivit deputatului, „primarul satului Iurie Ostafi (cetățean român din 2014) și preotul Constantin Portărescu (cetățean român din 2009), sunt în cârdășie pentru a nu admite deschiderea monumentului la data indicată.”

În acest sens, Țîcu consideră „ca imperioasă o reacție a Ambasadei României în R. Moldova și personal cred că cetățenilor români implicați în acțiuni antiromâneștii ar trebui să li se retragă cetățenia română!”

Monumentul de la Olănești / Sursa:Monumentul de la Olănești/Octavian Țîcu
Monumentul de la Olănești / Sursa:Octavian Țîcu/facebook

Totodată, Asociația Obștească „Monument” căreia i-au fost cauzate prejudicii considerabile prin vandalizarea acestui monument, solicită inițierea unei cauze penale, identificarea făptașului și verificarea dacă primarul de Olănești și alți doi cetățeni dețin cetățenia română, în vederea retragerii acesteia.

Solicitare Procuratură / Sursa:Monumentele Basarabiei Furate/facebook
Solicitare Procuratură / Sursa:Monumentele Basarabiei Furate/facebook


Pub