(interviu) Maia Sandu, despre gaura din buget lăsată Guvernului Chicu: Și-a bătut joc de bugetul din 2019, făcându-i campanie lui Plahotniuc, acum îi face campanie lui Dodon

Deși a avut doar 5 luni la dispoziție, fosta prim-ministră spune că nu a lăsat nicio gaură în buget, după ce Guvernul Sandul a primit vot de neîncredere din partea Legislativului. Mai mult, Sandu îl acuză pe Chicu că face jocul lui Igor Dodon și îi face campanie prezidențială președintelui, asta după ce în Guvernul Filip ia făcut campanie fostului președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

Maia Sandu a vorbit și despre plecarea sa din politică, dar și despre neînțelegerile din cadrul Blocului ACUM.

Vezi ce a declarat fosta șefă a Executivului în interviul de mai jos.

Doamna Sandu, candidatul Blocului ACUM nu a câștigat alegerile locale din capitală. Cum vedeți acest rezultat?

În primul rând, atunci când vorbim despre alegerile locale, trebuie să vorbim despre rezultate în general, pentru că Blocul ACUM a obținut un rezultat bun pe țară, dacă analizăm în special votul politic. Este adevărat că la Chișinău am avut o înfrângere și sunt mai multe lucruri pe care trebuie să le analizăm și lecții pe care trebuie să le învățăm. E mare păcat că s-a întâmplat asta. Data viitoare vom munci mai mult și sper că vom recâștiga încrederea majorității chișinăuienilor.

După procesarea rezultatelor, dl Năstase a făcut o pauză de o zi. Presa îl solicita la telefon, și prin poștă, și pe email, și pe Facebook. Dumnealui nu răspundea nicăieri. Dvs. ați discutat după procesarea datelor a doua zi, luni?

E firesc ca omul să își ia o pauză, să analizeze, să discute cu colegii și să vadă care trebuie să fie reacția. Nu îmi amintesc exact, dar cred că am discutat imediat după ce au fost anunțate alegerile.

Ce i-ați reproșat în aceste discuții?

Nu i-am reproșat nimic, nu este un moment în care să îi reproșezi ceva omului. L-am încurajat să fie tare și să mergem mai departe.

L-ați chemat înapoi la Guvern, ce a reușit să facă în acest timp, după alegeri?

A fost foarte puțin timp după alegerile locale, pentru că în câteva zile s-a întâmplat angajarea de către Guvern a răspunderii pentru modificarea Legii procuraturii. Deci, au fost foarte puține zile și ore în care se puteau face transformări serioase care să se vadă.

După o campanie îndelungată, domnul Năstase a pierdut alegerile. Cu ce a greșit în această campanie electorală?

Sunt mai mulți factori care au condus la acest rezultat. Este și problema resurselor, care au fost mult mai mici în cazul Blocului ACUM, în comparație cu resursele pe care le-a alocat PSRM, este și problema accesului la media, dar cel mai important este să luăm act de votul cetățenilor, să ne învățăm lecția și să mergem mai departe. Nu cred că este cazul acum să vă spun eu ce cred despre ceea ce s-a întâmplat la Chișinău. Ne-am asumat această înfrângere și trebuie să demonstrăm în viitor că suntem buni și merităm inclusiv votul chișinăuienilor.-

Este vorba doar despre resurse financiare sau și despre comportamentul domnului Năstase în cadrul dezbaterilor?

Întotdeauna există motive și obiective și subiective, care răspund și de organizarea campaniei, și de capacitatea noastră de mobilizare. De exemplu, eu cred că în această campanie, Blocul ACUM a fost mai puțin atractiv pentru alegătorii unioniști din Chișinău. Aici există și explicații obiective, pentru că anumiți lideri de pe acest segment au ales să îl atace pe candidatul Blocului ACUM, dincolo de asta și noi cred că a trebuit să facem o campanie mai serioasă. Este important să învățăm aceste lecții, să nu aruncăm vina pe unul sau pe altul și să mergem mai departe, pentru că avem acum de luptat cu Igor Dodon, care acum devine pericolul cel mare pentru Republica Moldova.

În campania electorală, turul II, dvs. ați ieșit împreună cu Dorin Chirtoacă cu un mesaj de susținere, un apel către alegătorii lui Dorin Chirtoacă. Nu credeți că acesta este un motiv pentru care dl Năstase a pierdut, pentru că cei care îl susțineau pe Năstase nu l-ar fi plăcut pe Dorin Chirtoacă sau invers?

În primul rând, această inițiativă, acest mesaj comun a fost convenit cu colegii de la Platforma DA și obiectivul a fost să mobilizăm oamenii care l-au votat pe Dorin Chirtoacă în primul tur.

La moment care este relația dintre dvs. și Andrei Năstase?

Este o relație bună.

Doar bună?

Așa cum am spus, în continuare avem de luptat cu personaje care pun în pericol democrația în RM și bunăstarea cetățenilor și, respectiv, trebuie să conlucrăm în pofida anumitor animozități care s-au mai întâmplat și la nivelul alegerilor locale, atunci când s-au făcut aceste coaliții în raioane. Din păcate, s-au mai întâmplat și niște lucruri care nu sunt tocmai bune, dar trebuie să le depășim și să mergem înainte, ca să protejăm procesul democratic din RM.

Vedem că sunt niște tensiuni în cadrul Blocului ACUM, între dl. Reniță și dl. Popșoi, cum le vedeți?

Îmi pare rău că dl. Reniță nu găsește nimic mai util de făcut decât să îmi atace colegii. A făcut asta în trecut, în raport cu Nicu Popescu, acum îl acuză fără motive pe dl. Popșoi, cred că ar putea să facă lucruri mai utile pentru societate decât aceste acuzații nefondate.

Vedem acum un trio în Parlament, între dl. Reniță, Octavian Țîcu și dl. Carp. Dl. Țîcu v-a blocat atunci tribuna Parlamentului, dvs. cum vedeți acest gest al dumnealui?

Nu cred că mi-a blocat mie tribuna Parlamentului, el a vrut să-și spună punctul de vedere, președinta Parlamentului nu a fost foarte respectuoasă în acea zi cu cei care aveau altă opinie decât demiterea Guvernului Sandu și pentru că ea nu i-a oferit din start cuvântul, el a insistat, a rămas la tribună și până la urmă a spus ce a vrut să spună.

Dar aceasta nu denotă o lipsă de respect față de dvs.?

Eu nu o văd așa, nici pe departe.

Cum îl caracterizați pe dl. Țîcu per general, este un avantaj pentru Blocul ACUM sau nu?

Nu știu de ce ar trebui să discutăm acum despre dl. Țîcu, are și el modul său de a fi, îi place să facă declarații tari, eu cred că de la noi oamenii așteaptă soluții în situația dificilă în care ne aflăm, pentru că nu există soluții ușoare, și dincolo de aceste soluții, societatea așteaptă de la noi acțiuni. Eu cred că aceștia sunt cei mai valoroși politicieni astăzi, cei care pot, în condiții dificile, să vină cu acțiuni concrete, care să îmbunătățească situația cetățenilor.

Nu regretați faptul că ați acceptat prezenta dl. Țîcu în listele Blocului ACUM?

A fost ideea noastră să aducem în Parlament reprezentanți ai societății civile, unii dintre ei s-au înscris foarte bine în echipele partidelor noastre, alții au decis să meargă separat și decizia le aparține. Intenția noastră a fost una bună.

Se zvonește că ați obosit de politică și ați vrea să vă retrageți?

Absolut fals. Categoric nu, poate oponenții mei politici își doresc acest lucru și răspândesc aceste zvonuri. Atât timp cât cetățenii RM ne vor susține, noi o să luptăm pentru interesele lor.

Rămâneți pe baricade?

Bineînțeles.

Cine ar beneficia în urma acestor zvonuri?

Sunt mai mulți care își doresc ca noi, oamenii onești și cinstiți din politica moldovenească, să plecăm și să rămână doar ei, ca oamenii să nu aibă din ce alege.

Ce fac miniștrii din ex-Guvernul Maia Sandu? Au plecat, mai sunt prin țară, sunt în preajma partidului?

În marea majoritate, oamenii și-au luat câteva zile să se odihnească, dar altfel, ținem legătura și în curând o să ne revedeți într-o formulă sau alta împreună.

Toți sau doar unii?

O să vedeți cum și cu cine o să conlucrăm.

Vorbind despre reforma Justiției, cine v-a sfătuit să vă asumați răspunderea sau este o idee proprie?

Este singura soluție pe care am avut-o în situația dificilă în care ne-am pomenit, atunci când în fiecare zi și săptămână realizam că PSRM și mai ales Igor Dodon nu are intenție serioasă de a reforma Justiția și procurorul general fiind linia roșie după care nu mai puteam să trecem, pentru că am fi participat, fără voia noastră, la compromiterea ideii de reformă a Justiției. Aceasta a fost singura soluție, da, una riscantă, care s-a transformat sau a condus la demiterea Guvernului, dar singura disponibilă la acel moment și în situația în care ne aflăm.

Și totuși, cine a venit cu ideea?

Nu contează, a fost o idee de echipă, am lucrat în echipă acolo și a fost ideea care a apărut în echipă, nu este un om anume.

Au fost persoane care s-au exprimat împotriva acestei idei sau nu?

Au fost oameni care au considerat că această idee este riscantă, este adevărat, și noi cu toții am știut că este riscantă. Dar riscul era și mai mare să ne lăsăm folosiți, pentru că era clar că Dodon pregătește un complot împotriva Guvernului și în același timp, voia să-și pună un procuror loial, docil, cu mâinile noastre.

Credeți că un procuror independent ar avea un motiv pentru care ar începe un dosar penal pe numele lui Igor Dodon sau ale membrilor din PSRM?

Asta e frica lor cea mare, faptul că au demis Guvernul. Lui Dodon îi este frică de un procuror independent și de o Procuratură, de o justiție independentă.

Când ați anunțat această idee cu asumare de răspundere ați avut mai multe întrevederi cu ambasadorii, ei ce au spus?

Toată lumea a fost îngrijorată, pentru că comunitatea internațională a considerat Guvernul Sandu unul eficient, unul pro-reforme la modul cel mai serios. Aceste lucruri au fost spuse și la întâlnirile comune pe care le-am avut cu ambasadorii, aceste lucruri le-am auzit și de la mulți oficiali europeni la congresul Partidului Popular European la care am participat acum câteva zile și evident oamenii și-au dorit ca Guvernul pe care l-am condus eu să rămână în funcție cât mai mult timp. Și-au exprimat regretul, îngrijorarea în raport cu dacă Guvernul cade.

Adică ambasadorii v-au rugat să renunțați la această idee?

Ambasadorii nu pot să ne sfătuie, dar ne-au rugat să fim atenți și să căutăm soluții astfel încât să minimizăm riscul căderii Guvernului.

Igor Dodon a declarat în interviul pentru UNIMEDIA că a fost șantajat de unii membri ai Blocului ACUM

Nu știu la ce se referă. Noi nu șantajăm și îmi pare rău dacă el este un om vulnerabil care poate fi șantajat.

După învestirea noului Guvern, ați vorbit cu domnul Chicu?

Nu.

Totuși ați fost colegi la universitate. Ați fost colegi și la Ministerul Economiei...

Nu cred că am vorbit vreodată în cei cinci ani de zile de facultate, pentru că eram în grupe diferite. Am lucrat împreună o perioadă la Ministerul Economiei. Acum el a ales să-l slujească pe Dodon, pentru că de asta a venit în funcție. Nu a venit să îmbunătățească viața cetățenilor. A venit, așa cum a recunoscut și el, să pregătească alegerile sau campania lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale. Deci singura lui preocupare este cum să facă astfel încât Igor Dodon să obțină al doilea mandat. Știm foarte bine că Igor Dodon nu este un om integru și știm foarte bine că Igor Dodon este dirijat din umbră de Federația Rusă. Omul a făcut o alegere conștientă, nici pe departe nu pentru interesul cetățeanului.

Când ați venit la guvernare ați găsit o gaură în buget...

Lăsată de el.

Ce gaură i-ați lăsat acum?

Nu am lăsat nici o gaură. Dimpotrivă, am lăsat un buget echilibrat. Am îndeplinit condițiile și pentru a doua tranșă din asistența macrofinanciară și această tranșă urma să vină în decembrie. Nu știu ce va decide Uniunea Europeană, dar condițiile sunt îndeplinite, pentru că noi le-am îndeplinit. Dincolo de asta, am lăsat un buget, sau un început de buget pentru anul 2020. Dacă ar respecta toate condițiile donatorilor, un buget mare, care permite și proiecte investiționale și proiecte sociale. Deci asta am lăsat noi unui fost ministru al Finanțelor, care și-a bătut joc de bugetul de stat în 2019, aranjându-i campania lui Plahotniuc și acum a revenit, ca iarăși să își bată joc de bugetul țării, doar ca să-i facă campanie lui Igor Dodon, cu consecințe pentru noi cetățenii. Pentru că, în momentul în care vii într-un Guvern și știi că nu ai de gând să promovezi reformele și respectiv nu vei putea obține surse de finanțare ieftine din Occident, trebuie să te împrumuți pe piața internă, la dobânzi mai mari, sau la Moscova, sau în altă parte, pentru că am auzit diferite discuții.

Vreau să vă întreb, pentru anul viitor, Ministerul Finanțelor deja a pregătit bugetul?

Nu l-am văzut pe cel pregătit de actualul Guvern.

Cel pregătit de Guvernul Sandu. Care a fost prognoza deficitului bugetar?

Deci noi discutam cu FMI un deficit bugetar mai mare, pe motiv că noi puteam să asigurăm surse de finanțare suficiente pentru acest deficit bugetar și chiar dacă nu am avut un acord final de la FMI, eram foarte aproape să obținem acest acord. Acum, bănuiesc că acest Guvern va trebui să își reducă planurile, pentru că nu au surse de finanțare. Deci, în momentul în care Guvernul României nu va mai sprijini acest Guvern și noi aveam planificate 100 de milioane de euro doar de la Guvernul României, bănuiesc că discuțiile cu Banca Mondială vor fi foarte dificile, după ce acest Guvern a anunțat inițiative care contravin înțelegerilor cu Banca Mondială și urmează să vedem ce se va întâmpla și cu finanțarea din partea UE, atunci ei vor trebui să micșoreze deficitul bugetar, pentru că nu îl vor putea finanța, iar asta înseamnă mai puțini bani pentru proiecte.

Ați putea numi o cifră?

În momentul în care nu am avut un acord final cu FMI, nu aș vrea să dau această cifră, dar, cu siguranță, noi aveam spațiu fiscal mai mare, pentru că aveam o capacitate de finanțare mai mare.

La moment, cât de gravă este situația economică în țară?

Situația economică este proastă, pentru că economia nu a reușit să își revină. În primul rând, ca să construim un mediu investițional, un mediu de afaceri bun, trebuie să avem justiție. L-am auzit pe actualul prim-ministru vorbind cu îngrijorare despre oamenii de afaceri. E cinic din partea lui Chicu să vorbească despre oamenii de afaceri și să-și exprime grijile față de oamenii de afaceri, atunci când el a lucrat în Guvernul lui Plahotniuc, iar Plahotniuc punea la închisoare oamenii de afaceri care nu voiau să se împartă cu el, să cedeze afacerile.

Oamenii de afaceri au nevoie, în primul rând, să știe că există justiție în această țară și că nimeni nu poate veni și să le fure businessul peste noapte. Noi de asta și am insistat pe justiție, pentru că am vrut să creăm acest mediu de siguranță, să le oferim și investitorilor locali și investitorilor străini această siguranță. În momentul în care economia ar fi obținut această siguranță, momentul în care am fi reușit să avansăm pe reformele în educație, pentru că următoarea constrângere în dezvoltarea afacerilor este forța de muncă și aici este mult de lucru, pentru a reforma educația și a pregăti forța de muncă, atunci am fi putut conta pe o creștere economică sustenabilă, la rate mai înalte. Asta acum nu se va întâmpla, pentru că nu avem voință politică din partea socialiștilor și democraților să promoveze reforma justiției. Dincolo de aceasta, dacă observați, în Europa au început deja să apară primele semne ale unui declin economic, care vor ajunge și în Republica Moldova, prin intermediul remitențelor, pentru că va scădea suma remitențelor, de asemenea, exporturile. Noi suntem conectați la economia din regiune și nu avem cum să nu fim afectați de un declin potențial.

Doamna Sandu, dumneavoastră jucați șah?

Nu.

Mai este loc de negocieri cu PSRM sau Igor Dodon pentru a face o mișcare de șah-mat?

Igor Dodon a demonstrat că vrea să ia locul lui Plahotniuc. A demonstrat că vrea să controleze lucrurile în propriul interes. Singurul lucru care-l interesează acum este să obțină al doilea mandat și nu contează pentru el cu ce preț. A demonstrat că îi este frică de justiție, el nu vrea democrație așa ca în Occident. Ceea ce face el nu este joc de șah, sunt manipulări pe sub masă. Noi am văzut suficiente asemenea jocuri pe sub masă cu judecători corupți, cu procurori corupți. Omul încearcă să devină Plahotniuc numărul 2 și noi trebui să-l oprim și îl vom opri.

Blocul ACUM își dorește alegeri anticipate sau nu?

Blocul ACUM este mereu gata să meargă în alegeri, să obțină sprijinul cetățenilor. Noi am făcut tot ce am putut în situații dificile. Ne-am asumat și niște riscuri de imagine doar ca să scăpăm țara de Plahotniuc și cred în continuare că a fost o decizie corectă. Am știu că în scurt timp vom ajunge în situația în care Dodon va urzi împotriva noastră, în momentul în care se va ajunge la acțiuni concrete în reformă a justiției. Atunci când erau discuții era mai ușor, atunci când am ajuns la acțiuni concrete, care țin de reforma justiție, eram siguri că va face coaliție cu PD-ul ca să scape de un Guvern cu adevărat reformator. Putem să explicăm aceste lucruri cetățenilor și suntem gata să mergem la alegeri oricând.

Care ar fi cel mai bun scenariu? Cel al alegerilor anticipate sau cel în care Blocul ACUM stă în opoziție în Parlament?

Bineînțeles că Blocul ACUM vrea să revină cât mai curând la guvernare, ca să poată pune în aplicare toate lucrurile care trebuie făcute în Republica Moldova.

Dar în condițiile în care este o pseudo-coaliție între PD și PSRM?

Înțelegem care este situația, nu este simplă, dar asta nu înseamnă că nu există premize sau nu există lucruri care se pot întâmpla care să favorizeze revenirea cât mai curând a Blocului ACUM la putere.

Până atunci ce facem? Alegeri anticipate sau stăm în opoziție?

Până atunci consolidăm partidul. Acum avem primari, avem consilieri la nivel local, la nivel raional, deci avem o echipă mult mai mare și vom construi partidul ca să fim mult mai puternici pentru a fi gata pentru următoarele alegeri.

Care sunt planurile pentru următoarele luni? Nu doar a partidului, dar a întregului bloc?

Eu pot să vorbesc care sunt planurile partidului și cred că sunt comune și pentru Blocul ACUM. Cum spuneam, să consolidăm echipele. Să vorbim cu oamenii despre pericolul Igor Dodon, pentru că acesta este pericolul cel mai mare la acest moment. În următoarele luni vom ajunge la oameni, le vom explica ce s-a întâmplat, de ce s-a întâmplat. Ne vom ajuta reciproc. Noi vom ajuta oamenii care au ajuns în funcții la nivel local, ei ne vor sprijini în comunicarea cu cetățenii.

Dar planurile pentru anul viitor? Vin alegerile prezidențiale. Aveți intenția de a candida, sau nu?

O să ne pregătim și pentru prezidențiale. Vom lua decizia la momentul potrivit. Acum ne axăm pe consolidarea echipei, pe promovarea inițiativelor noastre pe care le-am inițiat în Guvern și care au ajuns în Parlament și nu sunt promovate și pe cele pe care le-am pregătit dar nu am reușit să le transmitem în Parlament. Avem o agendă destul de încărcată pentru următoarele săptămâni și luni. În următoarele 2-3 săptămâni am să merg peste tot în țară. Avem foarte multă treabă.

Dacă să ne referim la alegerile prezidențiale: Andrei Năstase este pregătit să cedeze locul candidatului pentru dvs.?

Nu am ajuns să discutăm aceste lucruri. Avem subiecte mult mai presante la moment.

Păi, un an de zile. A rămas timp foarte puțin. Lucrurile trebuie să se miște

Până în campanie mai este timp. Acum avem de muncit la nivel local. Avem de încurajat oamenii noștri, să-i învățăm acolo unde trebuie, să-i ajutăm și să construim un front comun împotriva răului cel mare care acum este Igor Dodon.

Dacă până la urmă în echipă se decide că Blocul ACUM îl înaintează pe Andrei Năstase în calitate de candidat pentru prezidențiale, dumnealui mai are șanse după înfrângerea din capitală?

Când o să se ia decizia, atunci o să comentez.

Dumneavoastră ați fost la Zagreb. Puteți să ne povestiți ce s-a întâmplat acolo, cu cine ați discutat?

Am fost la congresul Partidului Popular European. În primul rând, a fost ales noul management. Din păcate, Joseph Daul, fostul președinte, care a fost și este un mare prieten al Republicii Moldova, care ține la Moldova și care s-a implicat enorm atunci când noi am avut cea mai mare nevoie, a decis să nu mai candideze pentru noul mandat. Am mers acolo din respect pentru tot ce a făcut pentru Republica Moldova.

M-am bucurat să aflu că domnul Donald Tusk este noul președinte al PPE, iarăși, un om care cunoaște Republica Moldova, care ține la noi, care este la curent cu tot ce se întâmplă aici și care ne va sprijini de-acum încolo. Am folosit această ocazie ca să am întâlniri și ca să vorbesc despre ce se întâmplă în țara noastră. Am avut onoarea să discut cu doamna Merkel și cu alți oficiali. Le-am spus că noi nu cedăm, că noi vom continua să luptăm pentru democrație și oamenii apreciază efortul nostru. Și eu personal, și partidul pe care îl conduc și noi cei din blocul ACUM am fost sprijiniți din prima. Președintele PPE, domnul Daul ne-au sprijinit în special pentru că suntem politicieni onești. Acesta este primul lucru pe care îl apreciază instituțiile europene atunci când susțin partide și politicieni - onestitatea.

Și, evident, au apreciat curajul nostru din aceste cinci luni de zile, curajul cu care am promovat reformele.

Dar cu doamna Merkel ce ați discutat? A venit cu un sfat?

A zis să continuăm, să insistăm, să nu ne lăsăm intimidați și dezamăgiți, pentru că cauza noastră este o cauză dreaptă.

După căderea Guvernului, ați avut discuții cu oficiali ruși?

Nu.

În luna septembrie, anul curent, spuneați că ați avut o invitație din partea domnului Medvedev, la Moscova. De ce până la urmă nu ați fost la Moscova?

A fost o invitație, nu în scris. A fost transmisă prin Ambasada Rusiei la Chișinău. Au fost discuții despre o eventuală vizită. Până la urmă, am decis că vizita va avea loc în noiembrie, iar în noiembrie a picat Guvernul și nu am mai ajuns acolo.

Vreau să vă întreb despre subiectele actuale. Aseară am aflat că domnul Plahotniuc mai are o identitate - Victor Novac. Dumneavoastră în calitate de prim-ministră cunoșteați despre acest fapt?

Am văzut niște informații la una din instituțiile din subordine. Le-am transmis că această informație trebuie să ajungă la procuratură ca să fie investigată, dar nu pot să vă spun cu certitudine ce este adevărat și ce nu. Până la urmă, organele de anchetă trebuie să-și facă treaba și să ne spună cu exactitate. Eu nu vreau să operez cu zvonuri sau cu jumătăți de adevăruri.

Dar în Republica Moldova este posibil fenomenul ca cineva să aibă identitate dublă?

Bineînțeles. În Moldova, în special pe timpul lui Plahotniuc, orice era posibil. Nu mă surprinde acest lucru.

Referitor la interceptările anunțate de domnul Moțpan. Credeți că este posibil? Cei de la SIS neagă că au fost interceptări.

Cu siguranță au fost interceptări. E mai greu să clarificăm unde s-au făcut și de către cine. Din informațiile pe care le am eu, și iarăși, nu pot să fiu sigură 100%, pentru că, din păcate, instituțiile noastre sunt slabe și nu oferă probe sau informații exhaustive.. Din informațiile pe care le dețin eu, cred că până la urmă a fost o combinație din oameni din instituțiile de stat, din Ministerul de Externe de exemplu, și oameni plătiți privat, cu echipamente private care au fost folosite pentru aceste interceptări. Eu consider că statul are echipamente depășite, care nu ar fi putut să facă așa o activitate majoră de interceptări. Și atunci Plahotniuc a investit din bani privați, bine... furați, pentru a cumpăra echipamente și cumva a folosit și angajați ai statului și angajați pe lângă stat care primeau bani din altă parte. Cam așa a funcționat acest sistem. Dar, cu siguranță, interceptări au existat.

Acum am niște întrebări din partea colegilor. Aveți stilist?

Nu, nu am stilist.

Cine vă sugerează ținutele, felul în care vă îmbrăcați?

Păi, sunt măricică. Am învățat și eu în timp ce-mi stă mai bine, în ce mă simt mai comod… Da, mă duc la coafor, nu mă tund singură, în rest, e ceva obișnuit.

Cineva de la coafor va sugerat această tunsoare, sau dumneavoastră ați ales-o singură?

Bineînțeles că meșterul îmi propune cum să mă tundă și e treaba lui aici.

Vă mulțumim pentru interviu.


Pub