Vladimir Plahotniuc ar mai fi cetățean al României, Rusiei și Cehiei
Politic 26 noiembrie 2019, 20:43 | 2065

Fostul șef al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc ar mai deţine cetăţenia altor trei state, în afară de cea moldovenească. Este vorba despre România, Rusia și Cehia. Documente care confirmă acest lucru au apărut anterior în spațiul public.

Despre cetățenia română a lui Vladimir Plahotniuc s-a aflat în ianuarie 2011. Atunci, presa de investigație scria că Plahotniuc apare în documentele oficiale ale României cu o altă identitate, Vlad Ulinici.

Mai târziu, Plahotniuc a spus că şi-ar fi schimbat numele pentru a-și proteja copiii, dorind să evite ca ei să fie discriminați în perioada studiilor din România. Ulterior, el a anunțat că a cerut ca şi în actele românești numele său să fie tot Plahotniuc.

Cu toate acestea, Plahotniuc a fost vizat de o anchetă a autorităților din România, pentru fals privind identitatea. Atunci, procurorii de la București au spus că el a încălcat legea penală a României, dar nu poate fi tras la răspundere pentru că dubla identitate nu constituie o infracţiune și în Republica Moldova.

Iar despre faptul că Vladimir Plahotniuc deţine şi cetăţenia Federaţiei Ruse s-a aflat în 2014, când a fost publicat un document care certifica existenţa paşaportului rusesc pe numele lui Vlad Plahotniuc. Acesta a fost eliberat pe 19 octombrie 2005 de Ambasada Rusiei la Chişinău. În 2013, întrebat dacă mai are şi alte cetăţenii, Plahotniuc nu a pomenit nimic de cea a Federaţiei Ruse. În 2016, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a prezentat dovada că Plahotniuc are şi cetăţenia acestei ţări. Năstase a publicat copia paşaportului rusesc, care îi aparţine lui Plahotniuc. Iar în luna iulie a acestui an, deputatul Blocului ACUM Dumitru Alaiba a anunțat că Vladimir Plahotniuc ar avea și cetățenia Cehiei. Alaiba a publicat un document cu numele Vladimir Plahotniuc, care a încercat să înregistreze o companie în Marea Britanie, pe 4 iunie curent. 

Opinia ta contează. Comentează!