Republica Moldova a urcat cu șapte poziții în clasamentul Indicelui de Prosperitate
Social 26 noiembrie 2019, 20:49 | 1535

Republica Moldova a urcat cu 7 poziții, în comparație cu anul trecut, în clasamentul internațional al Indicelui de Prosperitate. Cel mai bine stăm la capitolele ”educație”, ”acces la piață și infrastructură”. La alte patru capitole nu intrăm nici în top 100. Lideri în clasament sunt Danemarca, Norvegia şi Elveţia.

Potrivit raportului, în 2019, Republica Moldova ocupă locul 81 din 167 de țări în clasamentul general. Centrul analitic britanic The Legatum Institute, estimează nivelul prosperării în baza a 12 indicatori. În 2019, Republica Moldova a înregistrat cea mai semnificativă evoluție la pilonul Capital Social, unde a urcat cu 44 de poziții, în comparație cu 2018, iar la capitolul libertate personală și mediu, a urcat cu 6 poziții în ambele cazuri. Cel mai bine, Republica Moldova continue stă la capitolul Educație, unde s-a clasat pe poziția 60 din 167. Mai rău stăm la capitolele Calitatea economiei, Condiții pentru întreprinzători, Capital Social și Mediu. Aici nu intrăm nici în top 100. Nici la capitolele Guvernare și Sănătate nu stăm bine: în comparație cu anul trecut am înregistrat o scădere cu 2 poziții, clasându-ne pe locul 84 în domeniul Guvernării. La capitolul Sănătate ne clasăm pe locul 96.

Lideri în clasament sunt Danemarca, Norvegia şi Elveţia. Cel mai scăzut nivel de viaţă este în Republica Centrafricană, Yemen şi în Sudanul de Sud. Ucraina se află pe locul 96, România - pe locul 47, Rusia - pe locul 74.

Scopul Legatum Prosperity Index este de a ilustra cum s-au mișcat țările, înainte sau înapoi, la capitolul prosperitate, de a ajuta țările respective să identifice care domenii sunt mai apropiate sau mai îndepărtate de prosperitate. Pentru a atinge acest scop, Indexul prosperității analizează și descrie condiții necesare pentru prosperitate cum sunt domeniile sănătate, educație, economie, mediul de afaceri, libertatea individului etc. Legatum Institute este o organizație care de 11 ani măsoară indicele de prosperitate din 167 de țări. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie