17:29:42 23.04.2024
Stiri

FOTO // Jon Pahl, autorul cărții „Fethulah Gulen: O viață în Hizmet”, în dialog cu cititorii la București. Scriitorul din SUA ar putea veni să-și lanseze cartea și la Chișinău

Știri 26.11.2019 13:00 Vizualizări1497 Autor: Ziarul National
FOTO // Jon Pahl, autorul cărții „Fethulah Gulen: O viață în Hizmet”, în dialog cu cititorii la București. Scriitorul din SUA ar putea veni să-și lanseze cartea și la Chișinău


Scriitorul american Jon Pahl, alături de istoricul Ionuț Cojocaru, au vorbit despre Mișcarea Hizmet și despre experințele proprii alături de clericul Fethulah Gulen, scrise în prima biografie autorizată despre clericul turc, „Fethulah Gulen: O viață în Hizmet. De ce este important un cleric musulman din Pennyslavia pentru lume”.

Scriitorul a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că este la curent cu drama celor șapte profesori turci expulzați ilegal în 2018 din R. Moldova și nu exclude că ar putea veni și la Chișinău pentru a lansa cartea despre viața lui Fethulah Gulen. „Cu mare plăcere voi veni în R. Moldova, mai ales că deja avem tradusă în româna cartea”, a spus Jon Pahl.

Lansarea cărții a avut loc săptămâna trecută la București, într-o dezbatere moderată de ziaristul Ovidiu Nahoi. Teologul american Jon Pahl a povestit despre clericul turc, despre care a scris cartea după o perioadă de nouă ani în care l-a studiat, petrecând inclusiv timp împreună.

„Viața lui a fost politizată, da el nu este om politic. Este un lider religios, spiritual. Criticii lui l-au redus la o figură politică. Gulen tot ce face este se vorbească despre pace profundă, iubire, justiție și cum se pot pune aceste lucruri în practică în lume”, l-a definit Jon Pahl pe clericul turc.

Jon Pahl a venit în România, prima țară din turneul său european, după un studiu lung de nouă ani despre Mișcarea Hizmet și despre experințele proprii, alături de clericul Fethulah Gulen.

Pahl, pastor și teolog, a povestit despre prima experință a lui alături de Mișcarea Hizmet, în anul 2005, când a fost invitat la o masă de Iftar, alături de comunitatea musulmană din Philadelphia pentru a participa la un dialog inter-religios. „Nu știam ce este un iftar, nu știam ce puteam vorbi cu oamenii de acolo, dar am ales să merg”, a spus Pahl.

În 2010, Pahl a început să învățe limba turcă, ceea ce i-a permis să înțeleagă și să studieze Mișcarea Hizmet, transmite zamanromania.ro.

„Între două rugăciuni și două conferințe, nu ar organiza o lovitură de stat”

Clericul turc Fethullah Gulen a fost acuzat de lovitura de stat eșuată din 15 iulie 2016 de către guvernul turc, iar Jon Pahl a abordat acest subiect argumentând că nu există dovezi pentru acestă acuzație, dar și despre colaborările dintre președintele turc, Reccep Erdogan și Gulen din trecut.

„Ar fi trebuit să îmi imaginez că el o să fie acuzat pentru lovitura de stat eșuată pentru că așa se întâmplă cu liderii buni care sunt dedicați iubirii, justiției și păcii, deseori sunt defăimați”, a spus Pahl.

„Între Erdogan și Gulen erau afinități, pe vremea când Erdogan era pro-demorație, pentru presa liberă, pentru libertatatea de exprimare, pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană la fel ca și Gulen. Din păcate, Erdogan și-a schimbat valorile și a devenit autoritar, a închis școli, instituții media”, a adăugat pastorul american.

Valorile Mișcării Hizmet

Jon Pahl, după nouă ani de studiu al mișcării Hizmet a identificat patru valori, care sunt împârțite în patru capitole ale cărții „Fethulah Gulen: O viață în Hizmet. De ce este important un cleric musulamn din Pennyslavia pentru lume”: „Educație, empatie, toleranța și practicile pașnice religioase. Mai mult, mișcarea Gulen luptă să rezolve probleme legate de ignorață, sărăcie și violență”.

Jon Pahl a comentat și evenimentul de la Constanța, când adjunctului șefului misiunii diplomatice a SUA la București, Abigail Rupp, nu i s-a permis să își țină discursul, iar consulul Turciei i-a cerut să coboare, pe motiv că nu figurează în programul evenimentului dedicat nașterii profetului Mohamed. „Conducerea se teme de adevăr. Cei care se tem de adevăr sunt cei fac justiție în mod imoral. Lăsați oameni să vorbească, să aibă propria voce, astfel ar trebuie să fie lucrurile”.

Jon Pahl este un istoric al religiilor, pastor, un teolog, profesor premiat, muzician și activist comunitar. Pahl a scris șase cărți legate de religie, democrație și violență. Proiectul legat de Mișcarea Hizmet a început în anul 2010, iar la 20 de ani de când clericul turc s-a autoexilat în Statele Unite ale Americii, Pahl a publicat prima biografie autorizată despre clericul turc, „Fethulah Gulen: O viață în Hizmet. De ce este important un cleric musulman din Pennyslavia pentru lume”, care se poate găsi online, în prima traduce din limba engleză, în limba română, urmând să fie tradusă în alte limbi străine.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md