Actualitate

Vitaly Portnikov: Capcana lui Kozak pentru Moldova, întinsă cu mâinile Occidentului

Noul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, a efectuat prima sa vizită în capitala Rusiei – Mosocva, unde a primit asigurări că țara va primi un credit de 500 de milioane de dolari și micșorarea prețurilor pentru gaze. Anterior, președintele Igor Dodon și președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi au mers la Moscova pentru aceleași promisiuni. În același timp, prim-ministrul reformator Maia Sandu a vizitat Bruxelles-ul, Bucureștiul și Kievul. Operațiunea specială a viceprim-ministrului rus Dmitri Kozak de a transforma toată Moldova într-o mare Transnistrie și care a fost respinsă în 2003, acum a avut loc cu succes.

Operațiunea lui Kozak a reușit pentru că acesta a fost susținut în Occident. Când tovarășul lui Putin a încercat să-l forțeze pe președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, să semneze memorandumul și să fie de acord cu legitimarea prezenței veșnice a trupelor ruse pe pământul moldovenesc, Occidentul s-a opus și planul a căzut. Kozak nu ar fi reușit nici de data aceasta fără ajutor. Dacă nu ar fi fost Washington și Bruxelles, Dodon ar fi rămas de formă președinte multă vreme, Grecianîi ar fi fost un simplu deputat al opoziției, iar Chicu îi spunea mai departe lui Dodon povești depsre economie. Dar acum în Moldova există un președinte pro-rus, un președinte al Parlamentului pro-rus, un guvern pro-rus – și asta în ciuda faptului că forțele pro-ruse nu au o majoritate în Parlamentul de la Chișinău. S-a dovedit că pentru a schimba cursul, nici măcar nu este nevoie să respecte succesul „slujitorilor poporului din Ucraina”.

Potrivit lui Vitaly Portnikov, diplomații occidentali cu propriile mâini au scos toate castanele de care avea nevoie Kozak. Aceștia au asigurat plecarea oligarhului Vladimir Plahotniuc, care controla una dintre principalele forțe ale țării și au convenit o coaliție de forțe pro-occidentale și pro-ruse, crezând probabil că acum va fi posibil să lucreze împreună cu Moscova peste deoligarhizarea Moldovei și transformarea țării într-un stat civilizat.

În aceste cinci luni, Dodon a devenit Plahotniuc. Mai degrabă, ca să fim exacti, Putin a devenit Plahotniuc. Democrații au primit o ofertă pe care nu au putut să o refuze iar oficialii lor, care știu exact cum se mișcă fluxurile, se întorc deja masiv în departamentele recent abandonate. Guvernul este format din angajați și asociați ai președintelui de decor Dodon, care, însă, a încetat de mult să mai fie doar de decor.

Dmitry Kozak nu poate decât să-și bată joc de parteneri și să le explice reporterilor că înțelegerea socialiștilor cu forțelor proeuropene nu putea să fie stabilă pe un termen atât de lung. Totodată, acesta continuă să susțină că între Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite, în stadiul creării cabinetului Maia Sandu, „nu a existat nicio cooperare și interacțiune cu privire la formarea unui nou Guvern”. “Nu s-a întâmplat nimic groaznic, noi nu am tras nicio ațișoară – nici noi și sperăm că nici partenerii noștri europeni și americani”.

Acum, vicepremierul rus poate face o pauză și se poate implica mai atent în proiectarea unei noi capcane și obține un rezultat mai mare – Ucraina. De asemenea, se știe despre contactele lui Kozak cu consilierul lui Vladimir Zelensky, Andrei Yermak și că în biroul președintelui ucrainean fără experiență, vicepremierul este perceput ca un partener serios interesat de o soluționare pașnică. De fapt, prețul acestei soluționări a fost indicat în timpul vizitei noului premier moldovean la Moscova – capitulare, guvern pro-rus, credit, gaze ieftine.

Rămâne doar să obțineți consimțământul Occidentului.

Sursa: https://h1.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *