Reacția SIS în privința persoanelor publice interceptate ilegal: „Dezaprobăm manifestările de implicare a Serviciului în dispute cu substrat politic”

Reprezentanții Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) neagă că instituția ar fi fost implicată în interceptarea unor reprezentanţi mass-media, lideri de opinie şi politicieni, ce ar fi fost făcute la indicația fostului regim democrat. De menționat că informația a fost prezentată de președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, săptămâna trecută, iar în acest sens, Procuratura Generală s-a autosesizat.

Foto: UNIMEDIA

„Este regretabil faptul că se încearcă atragerea Serviciului de Informații şi Securitate într-o zonă a speculațiilor, prin lansarea în spaţiul public a informaţiilor neverificate, trunchiate sau distorsionate, ce generează dezinformare, manipulare şi intoxicare a opiniei publice. Condamnăm ferm aceste încercări de denigrare şi dezaprobăm manifestările de implicare a Serviciului în dispute cu substrat politic – stări care afectează imaginea şi credibilitatea instituţiei în calitate de garant al securităţii naţionale. SIS îşi reafirmă hotărârea de a menţine neutralitatea şi echidistanţa în activitatea cotidiană, fiind concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale, care privesc exclusiv securitatea națională, cu respectarea strictă a legii. Serviciul pledează pentru o cooperare corectă, echidistantă şi în limitele cadrului normativ ce reglementează relaţionarea interinstituţională”, a declarat pentru UNIMEDIA purtătoarea de cuvânt a SIS, Daniela Mînzat.

UNIMEDIA amintește că președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a prezentat o listă cu mai multe persoane, care ar fi fost interceptate. Potrivit lui, aceste interceptări au fost făcute la indicația fostului regim democrat.

Ulterior, pe Facebook a apărut o poză, care ar demonstra că în raportul lui Chiril Moțpan au fost folosite imagini din toamna lui 2019, deși interceptările ar fi fost făcute în perioada guvernării PD.

În urma informațiilor apărute, fostul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, și ex-șeful adjunctul al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, au negat acuzațiile aduse de către Chiril Moțpan, în legătură cu interceptările ilegale ale anumitor persoane în perioada în care aceștia se aflau la conducere.


Pub