(video) Cele mai valoroase invenții și inovații, premiate la Chișinău. La cine au ajuns medaliile, trofeele și cupele

Circa 80 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din 10 ţări ale lumii au prezentat peste 450 de invenții, produse și servicii inovative și creative, proiecte inovaționale,de inovare și de transfer tehnologic, în cadrul celei de-a XVI-a ediții a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT”. Evenimentul a avut loc în perioada 20-23 noiembrie 2019, la Moldexpo.

În cadrul festivităţii de premiere, cele aproximativ 450 de lucrări expuse la standuri au fost apreciate de Comisia de experți și Juriul Internațional al expoziției cu următoarele distincții: medalii de aur – 140, medalii de argint – 80 și medalii de bronz – 80.

De asemenea, invențiile prezentate au fost apreciate cu trofee, cupe, diplome și mențiuni speciale atât de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cât și de partenerii naționali, dar și cu mențiuni speciale de către instituțiile internaționale prezente la eveniment.

Cea mai importantă distincție care se acordă în cadrul E.I.S. “INFOINVENT” este Premiul Guvernului Republicii Moldova “Inventator remarcabil”. În cadrul acestei ediții, marele premiu a revenit inventatorului Nicolae Eremia, pentru ciclu de invenții din domeniul medicinii veterinare, Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Tradițional, în cadrul expoziției sunt înmânate distincțiile Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) pentru cei mai activi inventatori și instituții inovative. Astfel, medalia de aur a OMPI pentru Inventatori a fost acordată lui Valeriu Cerempei, dr. habilitat, conferențiar universitar, inventator în domeniul tehnicii agricole. Iar Universitatea de Stat din Moldova a luat trofeul OMPI în domeniul proprietăţii intelectuale pentru întreprinderi.

Totodată, în cadrul ediţiei curente a Expoziţiei INFOINVENT a fost decernată şi medalia de aur pentru creativitate a Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală, şi anume Clubului Sportiv de Dans „Codreanca”, fondator și director artistic, Petru Gozun, pentru a evidenția notorietatea dansului sportiv ca artă interpretativă cu valoare mondială a Republicii Moldova, precum și calitățile universale pe care le implică sportul – excelența, respectul reciproc și competiția echitabilă, în contextul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, care în anul 2019 are tematica: Mai rapid, mai puternic, mai sus! Cucerește aurul: Proprietatea Intelectuală și Sportul.

Clubul Sportiv de Dans „Codreanca” / Sursa:agepi.gov.md/

Echipa de inventatori formată din Ion Bostan, Viorel Bostan, Valeriu Dulgheru, Marin Guţu, Oleg Ciobanu, Radu Ciobanu, Vitalie Gladîș, Maxim Vaculenco şi Alexandru Toacă a primit Premiul mare al AGEPI „Cea mai bună invenţie”, pentru ciclul de invenții - turbină eoliană cu ax vertical și orizontal, Universitatea Tehnică a Moldovei.

Premiul AGEPI „Cea mai bună invenţie creată de o femeie inventator”, la nivel național, i-a revenit Alinei Trofim, pentru ciclu de invenții în domeniul microbiologiei şi biotehnologiei, Universitatea de Stat din Moldova. La nivel internațional, premiul a fost acordat lui Henriette Szilagyi, pentru ciclu de invenții ce se referă la ciment, beton armat, panouri termoizolante etc. Institutul naţional de cercetare-dezvoltare în construcţii, urbanism şi dezvoltare teritorială durabilă urbană, România.

AGEPI a acordat premiul „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator” din Republica Moldova lui Roman Rusnac, pentru invenția sa în domeniul chimiei şi medicinei, Universitatea de Stat din Moldova. Premiul „Cea mai bună invenţie creată de un tânăr inventator” din străinătate a fost acodat lui Dimitrie-Cristian Fodor, pentru un dispozitiv de resuscitare cardiopulmonară, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Premiul AGEPI „Cel mai reușit design industrial” a mers la Arina Popov, pentru modelul vestimentar cultural metamorphosis, Universitatea Tehnică din Moldova.

În același timp, AGEPI a acordat Premiul „Cel mai de succes soi de plantă” lui Comanici Ion, Grădina Botanică Națională „Alexandru Ciubotaru”.

Premiul AGEPI pentru „Cea mai reprezentativă participare la expoziţie” a fost acordat Universităţii de Stat din Moldova şi Institutului Naţional de Cercetare-dezvoltare în construcţii, urbanism şi dezvoltare teritorială durabilă urban, România.

Mai multe poze vedeți AICI.


Pub