Ce alegi: lapte de vacă sau alternative fără lactoză? Care este situația în R. Moldova

PE SCURT

Laptele joacă un rol crucial în viața tuturor mamiferelor, chiar de la naștere. Dar unii spun că consumul de lapte al altui mamifer este inutil, nefiresc, chiar nesănătos, scrie BBC. Se mai spune că laptele de vacă conține calciu, iar o dietă bogată în calciu va preveni fracturile osoase.

Totuși, nu există dovezi clare că în urma consumului de lapte s-a micșorat riscul de fracturare a oaselor, în timp ce unele cercetări sugerează că laptele ar putea contribui efectiv la riscul de fractură. Mai mult, s-a descoperit că există o legătură între aportul de lapte și bolile de inimă, din cauza conținutului de grăsimi saturate din lapte.

Dar ce se întâmplă în Republica Moldova? La începutul anului 2019 s-a descoperit că foarte multe produse lactate nu conțineau grăsimi lactate, ci vegetale. Ulterior, s-au produs modificări legislative.

PE LUNG

Oamenii din anumite părți ale lumii, unde se domesticesc vaci, inclusiv Europa de Nord și America de Nord, au evoluat cu aproximativ 10 000 ani în urmă pentru a digera lactoza. Drept urmare, 30% din populația lumii continuă să producă lactază, enzima necesară pentru a putea digera lactoza, la vârsta adultă. Restul au încetat încă în copilărie să mai producă lactază, odată cu încheierea hrănirii la sân.

Aproximativ 9% dintre oamenii din nord-europeni sunt intoleranți la lactoză. Chiar și așa, nord-europenii ar putea dori să-și reducă aportul de lapte din cauza altor preocupări, cum ar fi sănătatea și costurile de mediu ale agriculturii animale, care a condus la creșterea alternativelor fără lapte la laptele de vacă.

Dar există vreun beneficiu pentru sănătate în a înlocui laptele de vacă cu o băutură alternativă? Sau laptele de vacă ne oferă nutrienți vitali pe care nu îi putem obține în altă parte? Este adevărat sau nu că laptele agravează intoleranța la lactoză?

Laptele de vacă – sursă de calciu

Laptele de vacă este o sursă bună de proteine ​​și calciu, precum și substanțe nutritive, inclusiv vitamina B12 și iod. De asemenea, conține magneziu, care este important pentru dezvoltarea oaselor și a funcției musculare, și zer și cazeină, care s-au dovedit a juca un rol în scăderea tensiunii arteriale.

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie recomandă copiilor cu vârsta între unu și trei ani să consume 350 de miligrame de calciu pe zi, ceea ce ar oferi puțin peste jumătate de kilogram de lapte pentru o dezvoltare sănătoasă a oaselor. Dar, atunci când vine vorba de adulți, cercetarea cu privire la faptul dacă laptele de vacă ajută la menținerea oaselor noastre sănătoase este conflictuală.

Dovezile că o dietă bogată în calciu va preveni fracturile osoase nu sunt clare. O serie de studii nu au găsit o scădere semnificativă a riscului de fracturare în urma consumului de lapte, în timp ce unele cercetări sugerează că laptele ar putea contribui efectiv la riscul de fractură.

În timp ce există o mulțime de cercetări privind efectele laptelui de vacă asupra sănătății noastre, există mai puține cercetări pentru alternative fără lactate. O privire pe rafturile magazinelor pentru lapte sugerează faptul că există o creșterea a cererii pentru aceste alternative, făcută cu soia, migdale, caju, alune, nucă de cocos, nuci de macadamia, orez, in, ovăz sau cânepă. Ingredientul principal este prelucrat și diluat cu apă și alte ingrediente, inclusiv stabilizatori precum gumă de gellan și gumă de lăcustă.

Guma de fasole de lăcustă este o gumă vegetală folosită ca agent de îngroșare (agent gelifiant) în alimente.

Guma Gellan (E418) este un fel de polizaharidă extracelulară microbiană. Acesta funcționează ca agent de îngroșare, gelifiere și agent de stabilizare.

Laptele de soia este cel mai bun înlocuitor pentru laptele de vacă din punct de vedere al proteinei, deoarece este singurul cu un conținut de proteine ​​comparabil. Dar proteinele din băuturile alternative pot să nu fie proteine ​​„adevărate”.

Alternativele de lapte sunt de obicei fortificate cu nutrienții care apar în mod natural în laptele de vacă, cum ar fi calciul. Dar oamenii de știință nu știu dacă vitaminele și mineralele fortificate ne oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca cele care apar în mod natural în laptele de vacă și spun că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a stabili consecințele adăugării de calciu în corpul uman.

Studiile au descoperit, de asemenea, o legătură între aportul de lapte și bolile de inimă, din cauza conținutului de grăsimi saturate din lapte. Dar laptele integral conține doar aproximativ 3,5% grăsimi, semi-degresat în jur de 1,5% și lapte degresat 0,3% – în timp ce băuturile de soia, migdale, cânepă, nucă de cocos, ovăz și orez au un nivel mai scăzut de grăsimi decât laptele integral.

Într-un studiu, cercetătorii au împărțit participanții în patru grupuri în funcție de cantitatea de lapte pe care au băut-o. Au descoperit că doar cei care beau cel mai mult – aproape un litru pe zi – aveau un risc crescut de boli de inimă.

Decizia de a bea lapte de vacă sau una dintre numeroasele alternative poate fi confuză – în parte, deoarece există atât de multe opțiuni. Cineva care nu este intolerant la lactoză, dar care prezintă un risc ridicat de a dezvolta osteoporoză sau boli de inimă, de exemplu, ar putea alege lapte de vacă cu conținut scăzut de grăsime, în timp ce cineva preocupat de mediu ar putea să îl aleagă pe cel cu cel mai mic cost de mediu.

În cele mai multe cazuri, în locul laptelui se poate utiliza un înlocuitor sau înlocuitori. „Deși nu este necesar să evităm laptele, de asemenea, nu este necesar să bem lapte,” spune Jyrkia Virtanen, epidemiolog nutrițional la Universitatea din Finlanda de Est. „Poate fi înlocuit cu alte produse – nu există nici o componentă dietetică sau alimente care să fie absolut necesare sănătății noastre.”

Ce găsim pe rafturile din Republica Moldova?

La începutul acestui an a fost făcută publică o expertiză de laborator unde s-a depistat că o multitudine de produse lactate produse în Republica Moldova nu conțin grăsimi lactate.

Respectiv, în luna martie 2019 s-au făcut modificări în legislație și principala modificare este interdicția de comercializare a produselor lactate cu adaos de grăsimi vegetale în același loc cu laptele și produsele lactate care nu conțin grăsimi vegetale. La sfârșitul lunii septembrie au intrat în vigoare noile modificări.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare