Guvernul planifică să repare 1400 de kilometri de drumuri cu 1,4 miliarde de euro
Politic 25 noiembrie 2019, 20:10 | 1682

Guvernul planifica sa reabiliteze 1400 de kilometri de drumuri nationale. Toate lucrarile ar costa un miliard 400 de milioane de euro. Anuntul a fost facut de Ion Chicu la Resedinta de Stat, dupa o discutie cu Igor Dodon si Zinaida Greceanai. Potrivit lui Chicu, din suma preconizata, aproape 300 de milioane de dolari ar urma sa fie acoperite de creditul promis de Rusia. Chicu nu stie cand vor veni banii si... daca vor veni.

Premierul Ion Chicu spune că a discutat detaliat cu președintele Igor Dodon și cu președintele Parlamentului Zinaida Greceanâi despre investițiile în infrastructura drumurilor, care ar urma să fie aplicate începând cu anul viitor.

Printre drumurile, care urmează a fi reparate prioritar, sunt traseul R1 Chișinău-Ungheni, R33 Hâncești-Lăpușna, traseul Bălți-Fălești-Sculeni, traseul Chișinău-Cimișlia-Comrat-Giurgiulești, dar și Bălți-Sărăteni. Lucrările la aceste șosele ar urma să se încheie în anii 2020-2021. Ion Chicu a adăugat că sunt și alte proiecte privind reconstrucția unor sectoare de drum, dar că pentru acestea urmează a fi identificate resurse financiare.

După ce Ion Chicu a declarat, săptămâna trecută, că a obținut acordul principial al Rusiei de a oferi guvernului de la Chișinău un credit de 500 de milioane de dolari, iar vicepremierul rus Dmitri Kozak a declarat că, de fapt, este vorba despre un credit de 300 de milioane de dolari și că nici măcar n-a fost luată o decizie în acest sens, deoarece nu sunt clare garanțiile de întoarcere a banilor, premierul de la Chișinău a deschis parantezele.

Întrebat care sunt șansele ca cele 300 sau 500 de milioane de dolari să ajungă în Republica Moldova, dat fiind faptul că acum zece ani Federația Rusă a promis un credit similar, iar acesta așa și n-a mai fost oferit, Ion Chicu a răspuns:

Ion Chicu spune că nu-și amintește de promisiunile Rusiei din iunie 2009, chiar dacă în acea perioadă era consilierul pe probleme economice și politică externă al prim-ministrului de la acea vreme, Zinaida Greceanâi. Jurnaliștii l-au mai întrebat pe Ion Chicu când ar urma să ajungă aici banii promiși din Rusia.

Ion Chicu a adăugat că e prematur să răspundă la întrebarea când ar urma să vină banii din Rusia. 

Opinia ta contează. Comentează!