Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Relațiile R. Moldova cu România vor rămâne normale, nu foarte calde, nu fierbinți”


La un miting cu prilejul centenarului unirii Basarabiei cu România. Chișinău, 25 martie 2018
La un miting cu prilejul centenarului unirii Basarabiei cu România. Chișinău, 25 martie 2018

Dialog săptămânal cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), despre relațiile Chișinău-București odată cu instalarea guvernului Chicu.

Link direct

Igor Boțan: „Relațiile româno-moldovene au un specific deasupra relațiilor interstatale care sunt impuse de conjunctură - conjunctura politică, regională, europeană.”

Europa Liberă: Să vă întreb și mai simplu. Voronin, cu minime predilecții pentru relații bune, fraterne cu România, nici el măcar n-a reușit să pună piciorul în prag, dimpotrivă a mers cu un lot de sticle de vin la Băsescu, a promis cele mai bune relații. În sensul acesta, guvernarea de la Chișinău a putut să închidă frontierele sau dimpotrivă?

Igor Boţan
Igor Boţan


Igor Boțan: „Trebuie să luăm în considerare faptul că relațiile Republicii Moldova cu România în perioada guvernării lui Voronin au avut un specific. Traian Băsescu a fost cel care a îndemnat forțele politice din Republica Moldova să-l susțină pe Vladimir Voronin pentru obținerea celui de-al doilea mandat prezidențial.”

Europa Liberă: La fel cum a sfătuit-o pe Maia Sandu să bată palma cu socialiștii.

Igor Boțan: „Exact! Și acest lucru trebuie spus foarte clar și răspicat. Tot Traian Băsescu a fost cel care, la 1 iulie 2006, la întâlnirea cu olimpicii moldoveni de la o școală de vară, a ridicat problema Unirii Republicii Moldova cu România, lucru la care dl președinte Vladimir Voronin a reacționat imediat, acuzând România de faptul că ar fi ultimul imperiu din Europa și a acuzat România de ocuparea Basarabiei în 1918. De atunci, Traian Băsescu a fost unul dintre politicienii activi, care în permanență a ridicat problema eventualei Uniri a Republicii Moldova cu România și acest lucru l-a făcut în calitate de șef de stat. De exemplu, la 27 noiembrie 2013, când delegația Republicii Moldova era la Vilnius și, după parafarea Acordului de Asociere, aștepta ca presa internațională să discute pe marginea acestei probleme și au fost surprinși că presa internațională, reprezentanții acestei prese internaționale au sărit la delegația moldovenească cu întrebări privind eventuala Unire a Republicii Moldova cu România după declarația președintelui Traian Băsescu.”

Europa Liberă: Poate guvernul socialist să aibă relații bune cu Bucureștiul după ce veni vorba de Băsescu? Dodon l-a lipsit de cetățenie pe Traian Băsescu, iar Bătrâncea – toată lumea scoate în față acest episod – s-a făcut remarcat atunci când a rupt harta României în Parlamentul de la Chișinău. Se poate acum conta pe o relație bună cu partenerul vestic, interfațat cu Uniunea Europeană?

Niciun fel de relații speciale, cum am avut, de exemplu, după inundațiile din 2010...

Igor Boțan: „Răspunsul meu este că relațiile Republicii Moldova cu România vor rămâne normale, nu foarte calde, nu fierbinți, dar niște relații normale, pentru că România este parte a Uniunii Europene și atitudinea României față de Republica Moldova va fi agreată de Uniunea Europeană. Niciun fel de relații speciale, cum am avut, de exemplu, după inundațiile din 2010, când România a venit cu un suport pentru Republica Moldova de 100 de milioane de euro sau mai târziu, cum s-a întâmplat în 2015, când România a fost cea care a acceptat să ofere Republicii Moldova un credit de 150 de milioane de euro. Am văzut, imediat după ce s-a instaurat Guvernul Chicu care a fost reacția oficialilor români, o reacție absolut normală care spune în felul următor: „Suportul pentru Republica Moldova din partea României va fi condiționat de calitatea reformelor și de implementarea adecvată a acestora”.”

Europa Liberă: Confirmat și de ambasadorul Ioniță.

Igor Boțan: „Exact! Deci, atunci când la guvernare sunt comuniștii sau socialiștii, România lasă la o parte relațiile speciale, aceste relații devin relații interstatale, care se încadrează întocmai în politica pe care o desfășoară Uniunea Europeană în această zonă, pornind de la formula că Uniunea Europeană vrea să aibă de-a lungul granițelor un fel de centură de siguranță cu parteneri pe care îi sprijină, îi ajută, dar nimic mai mult. Batista pe țambal a fost pusă de Igor Dodon, care a refuzat să mai vorbească despre anularea Acordului de Asociere și îmbrățișează Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, pentru că este unul util pentru Republica Moldova, mai ales din punctul de vedere al relațiilor comerciale.”

Europa Liberă: Premierul Chicu, revenit de la Moscova, dar mai ales de la Londra, spune că Acordul de Asociere rămâne în vigoare.

Igor Boțan: „Sigur. Și din acest punct de vedere, batista pe țambal pusă de către socialiști este un factor pozitiv pentru Republica Moldova. Iată că am ajuns să constatăm că în Republica Moldova, practic, nu există forțe politice care contestă Acordul de Asociere. Este un lucru demn de a fi menționat.”

Europa Liberă: O problemă specifică: gazul românesc intrat pe țeava de bază construită de români în parteneriat cu moldovenii, parțial pe bani europeni, va intra în rețeaua de distribuție ce aparține Moldova-Gaz, alias Gazprom-ului. Aici nu e o problemă?

Igor Boțan: „Aici sunt probleme foarte, foarte profunde. Un aspect al acestei probleme este că, în perioada guvernării Alianței pentru Integrare Europeană, cetățenii Republicii Moldova au investit masiv în diversificarea acestei rețele, iar lucrurile au rămas nesoluționate. Aceste rețele au fost transmise către Moldova-Gaz, alias Gazprom.”

Europa Liberă: Este un fel de cui al lui Pepelea?

Igor Boțan: „Este un cui al lui Pepelea și acest lucru a fost discutat de multe ori în societate, dar cum se întâmplă adesea în Republica Moldova, lucrurile sunt foarte fierbinți, apoi se dau uitării. Și atunci când apare necesitatea de revizuire a strategiilor legate de alimentarea Republicii Moldova cu gaze, această problemă reapare în prim-plan. Vom vedea cum va fi rezolvată această problemă de către Guvernul Chicu.”

Europa Liberă: Vorba unui speaker: „Nu uitați de unde iesî gazele”.

Igor Boțan: „Da, ne amintim de această declarație, care voia să spună un singur lucru, că Republica Moldova este dependentă de livrarea gazelor din Federația Rusă.”

Europa Liberă: O parafrazare a vechiului proverb: „Lucoarea vine de la Răsărit”. În ce perioade relațiile cu Bucureștiul au fost în apogeu? Cum arată cele mai bune și când au fost aceste relații cele mai bune?

Cele mai bune relații le-am avut în perioada celui de-al doilea mandat al Alianței pentru Integrare Europeană...

Igor Boțan: „Cred că cele mai bune relații le-am avut în perioada celui de-al doilea mandat al Alianței pentru Integrare Europeană, când președinte al României era dl Traian Băsescu. Am menționat acest lucru, a fost vorba și despre lansarea acestui proiect – gazoductul Iași-Chișinău –, a fost vorba despre acea donație de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, bani care au fost folosiți prin intermediul FISM pentru reparații de grădinițe, școli, înlăturarea consecințelor inundațiilor din 2010.”

Europa Liberă: Și tot atunci se vorbea de ecartament european, segmentul de calea ferată până la Chișinău...

Igor Boțan: „Și nu doar. Și despre interconectarea rețelei de tensiune înaltă. Deci au fost lucruri foarte importante discutate, dar care au rămas nerealizate, construirea de poduri...”

Europa Liberă: Din ce motive? Unii spun că în mod deliberat s-au pus bețe în roate.

Igor Boțan: „Nu cred că în mod deliberat s-au pus bețe în roate. Mai degrabă este vorba despre, hai să spunem așa, potențialul Republicii Moldova de a asimila anumite ajutoare, dar și de interesul clasei politice românești pentru Republica Moldova. Aici putem invoca un șir de lucruri foarte, foarte importante legate de faptul că România ca țară responsabilă, membră a Uniunii Europene și NATO, nu poate desfășura proiecte care să nu fie agreate și de către Uniunea Europeană. Ne amintim, de exemplu, că în 2014 Ninel Peia, unul dintre deputații PSD-iști din parlament, a venit cu propunerea modificării Constituției României pentru a introduce clauza Unirii în Constituția României. Au fost foarte multe dezbateri, după care acest proiect a fost dat la o parte. Era luna mai 2014.

În 2015 ne amintim de proiectul Fundației Universității Mării Negre privind crearea unui fond special al României pentru investiții în Republica Moldova, în special în infrastructură. Și acest proiect a fost dat uitării. Sau să ne amintim de declarațiile dlui președinte Iohannis din septembrie 2016, când spunea despre necesitatea elaborării unei strategii privind relațiile speciale ale României cu Republica Moldova. Nu știu dacă o astfel de strategie a mai fost vreodată elaborată, se pare că nimeni nu și-a dat interesul pentru elaborarea acestei strategii. Și sunt multe, multe alte lucruri care sunt interesante. Să ne amintim de același Traian Băsescu care spunea despre proiectul său de suflet – Unirea Republicii Moldova cu România –, dar fără implicarea statului român. Ceea ce arată că statul român, responsabil, membru al Uniunii Europene și NATO, nu-și poate permite să aibă niște strategii față de Republica Moldova, care depășesc cadrul european.”

Europa Liberă: Exact aici mi-ați ridicat mingea la plasă, pentru că și România, uneori, prin înalții demnitari spune că „vom acorda ajutoare, asistență direct cetățenilor”, sugerând că ar sări peste capul guvernării, și Uniunea Europeană din când în când spune că „nu vom renunța la proiectele de asistență, beneficiari fiind cetățenii”. Se poate – aici vă întreb iarăși simplist –, se poate ajuta populația Republicii Moldova, sărind peste capul guvernărilor?

Igor Boțan: „Sigur că nu se poate și acest lucru trebuie să fie foarte clar. Și autoritățile românești, și cele de la Bruxelles trebuie să comunice prin intermediul autorităților din Republica Moldova, care sunt instaurate la putere prin votul cetățenilor moldoveni. Pur și simplu, Uniunea Europeană și România vor să pună accentele altminteri: guvernul să depună eforturi pentru a dezvolta economia, pentru a asigura drepturile omului și funcționarea statului de drept, iar ajutorul din partea României și a Uniunii Europene trebuie să fie resimțit de către cetățeni prin proiecte concrete dezvoltate atât cu ajutorul guvernului, cât și cu ajutorul autorităților locale și direct cu implicarea cetățenilor.”

Europa Liberă: Într-o vreme, o guvernare spunea: „Prea ne-a luat România tinerii, s-a produs o hemoragie de cadre, până și doctorii, profesorii au fost ademeniți în România, astfel lipsindu-se Republica Moldova de materia cenușie a societății”. N-am auzit demult acest refren. E adevărat că la Chișinău sunt foarte mulți absolvenți ai universităților românești, politicieni moldoveniști școliți în școlile din România. Acest refren mai este de actualitate?

Este nevoie de o guvernare competentă aici, în Republica Moldova, care nu ar antagoniza cetățenii ...

Igor Boțan: „Eu cred că acest refren nu mai este de actualitate, pentru că clasa politică de la Chișinău înțelege că natura nu suportă deșertăciune și chiar dacă tinerii talentați din Republica Moldova pleacă în România, iar apoi în Europa, în America, beneficiind de cetățenia românească pe care și-o redobândesc, oricum sunt încă în Republica Moldova destui oameni care pot face față provocărilor aici, în Republica Moldova. Este nevoie de o guvernare competentă aici, în Republica Moldova, care nu ar antagoniza cetățenii și, așa cum spuneam, este un factor foarte bun, extrem de pozitiv că Igor Dodon a pus, așa cum a fost somat de Andrei Năstase, să pună batista pe țambal.

În pofida mișcărilor politice ale Partidului Socialiștilor, Republica Moldova încetul cu încetul revine la normalitate și nu mai avem forțe politice care să pună sub semnul întrebării Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Deci, încet-încet Republica Moldova se mișcă în direcția cuvenită, în direcția benefică pentru țara noastră.”

XS
SM
MD
LG