Cele mai răsunătoare manifestări din întreaga lume de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii

sa

Cu ocazia zilei de 25 noiembrie, ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, echipa #diez a decis să vă prezinte o retrospectivă a celor mai răsunătoare manifestări din întreaga lume, în ultimii patru ani.

Violenţa de gen este manifestarea cea mai brutală a inegalităţii existente la nivelul societăţii noastre. În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii, încălcând drepturile omului şi libertăţile fundamentale. ONU defineşte fenomenul ca o manifestare a relaţiilor de putere dintre femei şi bărbaţi care, aşa cum ne arată istoria, au fost întotdeauna inegale.

# 2019

sa
Manifestanții au ieșit vineri pe străzile din Cape Town pentru a protesta împotriva violenței împotriva femeilor [Guillem Sartorio/AFP]
Mii de protestatari îmbrăcați în haine de culoare neagră, care interpretau cântece de luptă au ieșit cu pancartele pe străzile din Johannesburg pentru a protesta împotriva a ceea ce au numit un flagel de femicid din Africa de Sud.

Această mișcare a fost adusă în prim-planul societății sud-africane după ce Nene Mrwetyana, în vârstă de 19 ani, a fost violată și ucisă în august de un angajat. De asemenea, incidentele care implică violență sexuală și agresiune cresc cu 4,6 la sută an de an, cu un număr total de 41 583 de cazuri de viol raportate în exercițiul financiar 2018/2019, conform statisticilor serviciului de poliție din Africa de Sud, oficiului poștal Luyanda Botha.

# 2018

sa3
Încălțăminte roșie expusă în Tel Aviv ca parte a protestului care solicită încetarea violenței împotriva femeilor

Aproximativ 30 de mii de manifestanți s-au adunat la data de 4 decembrie 2018 în Piața Rabin din Tel Aviv pentru a protesta împotriva a ceea ce numesc ei eșecul autorităților.

Mii de femei israeliene au protestat împotriva violenței domestice într-o grevă la nivel național, solicitând mai multe acțiuni și finanțări ale statului pentru a rezolva problema.

Greva a avut loc după ce două fete au fost ucise, aducând numărul de femei și fete ucise în Israel la 24, potrivit rapoartelor presei israeliene.

# 2017

sa2
Protestul de la Madrid pentru marcarea Zilei Internaționale a ONU pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor

Zeci de mii de manifestanți au mers pe străzile din Madrid și zeci de alte orașe spaniole pentru a se opune violenței asupra femeilor.

Protestatarii au scandat sloganuri: „Pentru cei care nu sunt cu noi” și „Justiție”.

În timp ce au mers prin centrul capitalei, grupul feminist care a solicitat masivul protest strigau: „Fără victime, vrem libertate!”.

Demonstrația de la Madrid s-a încheiat cu o citire a numelor celor 44 de femei ucise de partenerii lor sau foștii parteneri în ultimele 12 luni.

Din 2003, când Spania a început să țină înregistrări, 999 de persoane au murit ca urmare a violenței împotriva femeilor: 972 de femei și 27 de copii.

Potrivit consiliului general al sistemului judiciar, instanțele spaniole au primit peste 166 de mii de plângeri pentru violență de gen în 2017, cu 16 % mai mult față de anul precedent.

# 2016

sa1
Femeile aruncă sclipici roz în timpul unui marș de protest în Mexico City

Aguilar-Gomez este una dintre miile de femei care s-a alăturat așa-numitei „revoluții diamantine” (revoluția sclipiciului) din capitala extinsă a Mexicului. Mișcarea și-a câștigat numele după ce protestatarii au făcut față șefului de securitate cu ajutorul sclipiciului roz în timpul manifestației lor inaugurale din 12 august 2016.

Acest protest a fost o reacție la presupusul viol al unei adolescente de către patru polițiști din Azcapotzalco, în nordul orașului Mexico. Demonstranții, care au mărșăluit cu pancarte spunând: „Toate femeile împotriva violenței” și „Dacă încălcați femeile, vom încălca legile voastre”, solicită, de asemenea, schimbări mai largi într-o țară în care în medie sunt omorâte 10 femei în fiecare zi și practic toate aceste crime rămân nepedepsite.

Violenţa împotriva femeilor este recunoscută drept un fenomen prezent la nivel mondial, iar Republica Moldova nu este o excepție în acest sens. Ponderea femeilor care suferă de cele mai frecvente forme de violență în bază de gen este de două ori mai mare în rândul femeilor din gospodăriile cu persoane cu dizabilități și femeilor de etnie romă. Din perspectiva grupelor de vârstă, femeile de vârsta prepensionară suferă mai mult.

sa4

Autoare: Beatricia Petrașcu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente