Săptămâna Justiției: Nagacevschi pleacă la Comisia de la Veneția, cu un nou proiect, iar CSP ar putea desemna candidatul la șefia Procuraturii Generale

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, va pleca, la începutul săptămânii ce urmează, la Comisia de la Veneția, pentru a prezenta un nou proiect de lege privind reforma în domeniu. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Igor Dodon, într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Foto: UNIMEDIA

Ministrul Justiției va solicita avizul experților de la Veneția pe un proiect de lege ce prevede evaluarea judecătorilor și procurorilor.

„Vrem să facem evaluarea tututor judecătorilor și procurorilor. Consider că este un lucru foarte important și o lege în acest sens trebuie aprobată deja în luna decembrie, ca în ianuarie-februarie acest proces să înceapă. Sunt și alte procese, elemente în reforma Justiției, ce urmează a fi realizate, cum ar fi să asigurăm caracterul public al ședințelor Curții Supreme de Justiție și multe altele”, a declarat Igor Dodon.

Tot săptămâna viitoare, Consiliul Superior al Procurorilor ar putea desemna desemna candidatul la funcția de procuror general.

Este vorba despre candidații aleși de comisia specială de la Ministerul Justiției, procedură ce a provocat un adevărat scandal în coaliția de guvernare de atunci, PSRM/ACUM, și care a declanșat ruperea acestei alianțe, iar, în consecință, demiterea Guvernului Maia Sandu. Asta după ce ministra Justiției de atunci declarase concursul drept unul viciat de un punctaj disproporționat oferit candidaților de către reprezentantul Parlamentului în comisia nominalizată. Un ordin de anulare a concursului nu a fost însă emis, motiv pentru care noul șef de la Ministerul Justiției a spus că legea îl obligă să trimită lista celor patru candidați aleși la CSP. Astfel, candidații la șefia Procuraturii Generale sunt Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo.

„Toți patru au șanse. Vă spun sincer. Oricine va fi propus, noi o să-l acceptăm. Conform legii la care a insistat și Maia Sandu, după primirea de la Ministerul Justiției a dosarelor, sunt zece zile. Doar zece zile. În perioada acestor zile trebuie să aibă loc verificarea avizelor de la CNA, de la SIS, de la Agenția Națională de Integritate, testul psihiatrului, control medical și după ce sunt toate aceste elemente, are loc intervievarea fiecărui candidat. CSP se convoacă, au zece zile, vedem când expiră aceste zece zile și trebuie să ia decizia de a înainta un candidat. Îl înaintează președintelui. Președintele, dacă are dubii, poate să nu accepte această candidatură și să o întoarcă CSP-ului”, a declarat președintele Igor Dodon, în interviul pentru UNIMEDIA.

Potrivit legii, în cazul în care CSP, după reexaminare, înaintează șefului statului aceeași candidatură, atunci președintele este obligat să semneze decretul de desemnare a acestuia în funcția de procuror general.


Pub