Peter Michalko a explicat diferența dintre asistența oferită Moldovei de către UE și promisiunile de credite din partea Rusiei

Șeful Delegației UE la Chişinău, Peter Michalko a explicat diferența dintre asistența oferită de Uniunea Europeană și promisiunile de credite din partea Rusiei.

Foto: captură video

Diferența dintre asistența oferită de Uniunea Europeană și promisiunile de credite din partea Rusiei este că UE oferă granturi nerambursabile pentru dezvoltarea Republicii Moldova, în timp ce în cazul creditelor întotdeauna trebuie să vezi condițiile cu care acestea vin, a declarat Peter Michalko, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

În plus la asistență, UE oferă Chişinăului susținere pentru reforme și standarde care deschid Europa și piața globală pentru produsele din Republica Moldova. „Deci, noi susținem, dacă doriți, și un software de calitate care, dacă este folosit, este sursă de modernizare a țării la nivel de primă ligă în ceea ce privește standardele globale”, a spus ambasadorul.

Peter Michalko a amintit că în exercițiul bugetar 2014-2020 Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova, doar în programe bilaterale, între 610 și 740 de milioane de euro, sume nerambursabile. În plus, multe zeci de milioane vin prin programe regionale pentru Parteneriatul Estic, pentru țările din regiunea dunăreană și cea a Mării Negre.

„Sume importante vin și prin programe transfrontaliere cu România, care este sursa a multe milioane de euro care pot fi folosite pentru infrastructură. Aceste lucruri nu sunt comparabile, pentru că vorbim aici despre granturi”, a spus ambasadorul Michalko.

Amintim că reprezentanții Federației Rusă au declarat recent că vor deschide o linie de credit de circa 500 de milioane de dolari, care vor fi direcționați în exclusivitate pentru proiecte investiționale în Republica Moldova.


Pub