Atenție la schimbul roților la autovehicul: În unele vulcanizări se utilizează standul de balansare a roților fără legalizare metrologică

Agenția pentru Protecția Consumatorilor a descoperit utilizarea de către angajații vulcanizărilor a standului de balansare a roților fără legalizare metrologică. Agenția atenționează șoferii să solicite agentului economic (vulcanizarea) să prezinte buletinul de verificare metrologică a standului de balansare a roților.

Foto: UNIMEDIA

Suntem în perioada anului când șoferii își schimbă anvelopele la autovehicule pentru a se pregăti de sezonul rece, respectiv pentru temperaturi scăzute, carosabil acoperit cu zăpadă și gheață. De fiecare dată când o anvelopă este montată pe jantă, este necesară balansarea roții. În acest proces, corectitudinea, precum și mijloacele de măsurare utilizate de specialiștii din domeniu, au o importanță majoră.

Controale planificate, efectuate de către inspectorii Direcției control metrologic, din subdiviziunea Agenției, au descoperit utilizarea de către angajații vulcanizărilor a standului de balansare a roților fără legalizare metrologică.

Roțile neechilibrate cauzează vibrații care duc la oboseala șoferului, la uzura neregulată și prematură a cauciucului și, de asemenea, la uzura nedorită a suspensiei automobilului.

În cazul roților neechilibrate, apar vibrații periculoase ce pot genera riscul deteriorării unor elemente importante al autovehiculelor prin:

- uzura accentuată a rulmenților roților,

- uzura prematură a amortizoarelor,

- uzura unor elemente din mecanismul de direcție,

- înrăutățirea ținutei de drum şi a securității circulației, in special la viteze mari când roțile nu mențin un contact permanent și ferm cu suprafața de rulare din cauza unei balansări defectuoase.


Pub