Image-Description
Extrema dreaptă din Austria îşi ascundea aurul într-o pensiune în Tirol
Externe 24 noiembrie 2019, 10:44 | 1817

Partidul de extremă dreapta FPÖ ţinea lingouri de aur în trei casete închise, într-o pensiune în Tirol, dezvăluie săptămânalul Profil, un nou episod rocambolesc primit de presă şi pe reţele de socializare cu ilaritate şi consternare faţă de a treia formaţiune din ţară, care se afla la guvernare în urmă cu şapte luni, relatează AFP.

”Comoara secretă a FPÖ”, cum este deja numită de tabloide, a fost descoperită în această vară de către poliţie, cu ocazia unei percheziţii la pensiunea Enzian, frecventată de cadre FPÖ.

Penisunea se află în decorul idilic al unui sat din Tirol (sud), Sankt Jakob, foarte frecventat de amatori de schi şi drumeţie.

Conţinutul celor trei casete provoacă tot felul de speculaţii. Valoarea aurului din ele nu a fost dezvăluită. Documentele dezvăluite în presă atestă doar că este vorba despre lingouri de 500 de grame.

La cursul actual al aurului, un asemenea lingou valorează peste 21.000 de euro.

Liderul filialei FPÖ de la Viena, căreia îi aparţine una dintre casete, a respins joi, într-un comunicat, orice ilegalitate.

”Totul este complet legal”, a dat asigurări Dominik Nepp.

Potrivit lui Napp, provenienţa lingourilor are o explicaţie de bun simţ. Ele au fost cumpărate de FPÖ în perioada crizei financiare mondiale din 2008, cu scopul de a proteja averile partidului de turbulenţele economice.

Iar ”cum banca poate da faliment în timp de criză (...), s-a decis ca aurul să fie depozitat cu titlu privat”, la pensiunea la care FPÖ a înregistrat adresa unui ”centru de formare”.

O serie de lideri politici şi Partidul Neos (liberal) au cerut extremei drepte ”transparenţă” în acest dosar, ironizând o formaţiune care-şi pune aurul la adăpost de ”sfârşitul lumii”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie