Linkuri accesibilitate

Premierul Ion Chicu a propus deschiderea a încă două puncte de control comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean


Șeful guvernului de la Chișinău, Ion Chicu, și omologul său de la Kiev, Oleksi Honcearuk. 22 noiembrie 2019
Șeful guvernului de la Chișinău, Ion Chicu, și omologul său de la Kiev, Oleksi Honcearuk. 22 noiembrie 2019

Premierul Ion Chicu a propus deschiderea a încă două puncte de control comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, în cadrul unei întrevederi de vineri, 22 noiembrie, cu omologul ucrainean Oleksi Honcearuk, la Londra, unde ambii participau la o reuniune BERD, relatează IPN.

Pentru moment funcționează un singur punct comun de control din cele 12 existente. Este vorba de Pervomaisk-Cuciurgan, unde de la 1 februarie ar urma să intre în vigoare controlul comun deplin. Perspectivă care a provocat din nou protestul autorităților de la Tiraspol, pentru care acest control comun ar reprezenta „cel mai mare pericol pentru Transnistria” și o încercare de a „rezolva probleme politice prin mijloace vamale și economice”.

Tot la Londra, anunță comunicatul guvernului, premierul Ion Chicu a discutat și cu Suma Chakrabarti, președintele BERD, despre posibilitatea semnării unui nou acord de finanțare pentru continuarea implementării Programului în sectorul drumurilor, din anul 2022. Totodată, Chicu a menționat că Republica Moldova va aprecia suportul pentru asistența tehnică în implementarea procesului de restructurare a întreprinderii Calea Ferată din Moldova, relatează IPN.

Joi, Ion Chicu a făcut o scurtă vizită la Moscova de unde s-a întors cu o serie de promisiuni „de principiu”, între care cu oferta Rusiei de a acorda R. Moldova un credit de 500 de milioane de dolari, în special pentru modernizarea drumurilor. Ideea creditului a provocat imediat criticile opoziției de la Chișinău.

XS
SM
MD
LG