/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Promo-LEX: Drepturile omului continuă a fi încălcate în regiunea transnistreană

missing
23 noiembrie 2019, ora 13:47

Chiar dacă au fost pronunțate hotărâri în 58 de dosare, în care peste 2 200 de persoane au fost recunoscute drept victime ale încălcărilor drepturilor omului, situația continuă a fi ignorată, iar Federația Rusă evită executarea hotărârilor CtEDO și achitarea sumei cumulative de cca 5,5 mln euro, potrivit Promo-LEX.

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova rămâne fără atenția cuvenită din partea autorităților constituționale și a instituțiilor internaționale relevante.

Autorii raportului au identificat o serie de factori ce favorizează menținerea situației și au examinat impactul trupelor ruse asupra evenimentelor din zonele de conflict analizate.

Autorii au descris procesul de negocieri moldo-ruse privind termenele și retragerea trupelor ruse din Moldova pentru a înțelege modul în care a fost posibilă obținerea de către Federația Rusă a calității de stat-garant și mediator în procesul de negocieri politice, în condițiile menținerii prezenței militare și a faptului că potrivit Constituției, Republica Moldova este un stat neutru și nu admite prezența trupelor străine pe teritoriul său.

Mai mult, autorii au analizat modul în care prezența rusă în Moldova a contribuit sau favorizat încălcarea drepturilor omului, iar în unele situații anume militarii ruși au fost cei care au admis încălcarea directă a drepturilor locuitorilor regiunii. Ambele subiecte analizate (prezența trupelor ruse și situația drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova), ar trebui să fie prioritare în dialogul bilateral al R.Moldova cu Federația Rusă, deoarece reprezintă practic una dintre cheile soluționării problemei transnistrene.

Cu toate acestea, subiectele sunt abordate ocazional, rămân în umbra altor subiecte, nu sunt dezbătute în spațiul public ori sunt discutate într-o manieră netransparentă.

Raportul poate fi accesat aici. 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram