image
Sursa foto: PCCOCS//FOTO SIMBOL

Moldovenii reținuți în luna mai la hotar cu Bulgaria au fost deținuți în condiții inumane

Cei 8 moldoveni reținuți, în luna mai a acestui an, la hotar cu Bulgaria, sub bănuiala de implicare la săvârșirea unei infracțiuni pe teritoriul Turciei, au fost deținuți în condiții inumane, fără să li se explice motivului reținerii, fără să li se propună serviciile unui traducător și fără acces la obiecte de igienă personală. Sunt declarațiile făcute de psihologul de la centrul din Comrat, Evghenia Câssa, în cadrul unei conferințe de presă.

De cealaltă parte Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că moldovenii au beneficiat de condiții precum și tratament din partea administrației penitenciarului conform normelor prevăzute de legislația europeană.

Potrivit psihologului cei opt moldoveni au fost ținuți în același spațiu și au dormit pe podeaua de beton a celulei timp de cinci zile. Conform autorităților bulgare, Ambasada Republicii Moldova nu a dorit să le ofere sprijin acestor persoane.  

Juristul centrului, Andrei Aladov, a explicat că moldovenii se întorceau acasă din Turcia cu autobuzul în care călătorea și persoana bănuită de comiterea unui atac tâlhăresc în Turcia. La hotar cu Bulgaria, au fost reținute mai multe persoane din autobuz, printre care și cei opt moldoveni. Specialiștii continuă să le acorde asistență psihologică, dar și juridică în condițiile în care unii dintre ei s-au ales cu interdicție de intrare pe teritoriul Bulgariei și Turciei.

Centrul de la Comrat este unul dintre cele trei deschise în cadrul proiectului „Împreună spunem NU torturii în Moldova: societatea civilă împotriva torturii”, finanțat de Uniunea Europeană. Celelalte două sunt la Chișinău și Tiraspol. Proiectul de condamnare a fenomenului torturii și de reabilitare a victimelor este implementat de Institutul pentru Democrație din Comrat, în parteneriat cu Centrul Media din Tiraspol și Institutul Național al Femeilor din Chișinău.

De cealaltă parte Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că moldovenii au beneficiat de condiții de cazare, regim alimentar, servicii medicale, condiții de igienă personală, precum și tratament din partea administrației penitenciarului conform normelor prevăzute de legislația europeană.

„Vă aducem la cunoștință că imediat după recepționarea informației din partea autorităților bulgare, în vederea acordării asistenței necesare și protejării drepturilor cetățenilor moldoveni, Ambasada Republicii Moldova de la Sofia a luat legătură cu Ministerul afacerilor interne al Bulgariei, solicitând informații detaliate despre motivul arestării, locul și condițiile de detenție al acestora.

S-a luat legătura de îndată și cu reprezentanții administrației penitenciarului, cât și cu cetățenii moldoveni, în urma cărora s-a constatat că toate persoanele reținute au beneficiat de condiții de cazare, regim alimentar, servicii medicale, condiții de igienă personală, precum și tratament din partea administrației penitenciarului conform normelor prevăzute de legislația europeană.

Potrivit informației prezentate, persoanele reținute au beneficiat și de mai multe vizite ale rudelor. Totodată, Ambasadorul Republicii Moldova la Sofia, împreună cu Consulul Onorific al Republicii Moldova la Plovdiv au efectuat vizite la penitenciarul din or. Harkovo, au transmis cetățenilor moldoveni reținuți mai multe pachete cu produse alimentare și au comunicat cu rudele acestora pe toată perioada detenției pe teritoriul Bulgariei”, se arată scris în comunicatul emis de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: