Ziarul de Gardă: Cum trăiesc miniștrii din Guvernul Chicu

Ziarul de Gardă a „radiografiat” averile membrilor Guvernului Chicu, desemnat prin voturile deputaților PSRM – PDM la 14 noiembrie 2019. Aflăm, astfel, că noul prim-ministru al Republicii Moldova locuiește într-o vilă duplex împreună cu familia surorii sale, iar ministrul de interne locuiește într-o casă de lux donată de părinții săi pensionari.

Foto: UNIMEDIA

Prim-ministrul Ion Chicu locuiește într-o vilă de tip duplex pe care o împarte cu cumnatul și sora sa, amplasată în orășelul Durlești. Imobilul, construit de cumnatul său, Gheorghe Ursoi, are o suprafață totală de 155 m.p. și se află în proprietate comună, familiei Chicu revenindu-i 77,9 m.p., iar familiei Ursoi, 77,7 m.p.

Vila a fost achiziționată de familia Chicu în 2015, în perioada în care acesta era consultant în managementul finanțelor publice în diferite proiecte, iar soția era angajată la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, fiind medic de peste 20 de ani. Doi ani mai târziu, familia a vândut fiului, Ștefan Chicu, un apartament de 92 m.p. din Chișinău, bun în posesia căruia, Ion și Aliona Chicu au intrat în anii 2004-2006, în urma unui contract de investiție.

Casa este supravegheată de către angajații Serviciului Protecție și Pază de Stat, care au instalat în fața imobilului un post de pază.

Casa de tip duplex în care locuiește prim-ministrul Ion Chicu / Sursa:Ziarul de Gardă

UNIMEDIA amintește că vila în care locuiește Ion Chicu are o valoare de 776 690 de lei. De asemenea, familia Chicu deține un automobil Suzuki Vitara, cumpărat cu 200 de mii de lei în anul 2015 și trei terenuri agricole, dobândite în anii 1994, 2012 și 2013, a căror suprafață totală este de 0,247 hectare, iar valoarea totală a acestora este de 258 257 de lei.

Totodată, premierul este cofondatorul firmei „Adamin SRL” și deținătorul a 25% cota parte a acesteia, specializată în comerț și producere și a cărei valoare de cumpărare este 1350 de lei. I

Noul al Afacerilor Interne, Pavel Voicu, locuiește într-o casă cu două etaje amplasată, ca și cea a premierului, la Durlești. Imobilul a a fost donată familiei lui Pavel Voicu de părinții săi din satul Măcărești, raionul Ungheni. Părinții săi au procurat terenul casei încă în anul 2007 de la Ion Stratulat, ex-polițistul împușcat în 2011 la o terasă din centrul Chișinăului în urma unui conflict cu sportivul Ion Șoltoianu, menționează ZdG.

Guvernul Chicu / Sursa:UNIMEDIA

Perioada în care a fost contruită casa (2007-2012), Pavel Voicu a activat din anul 1995, în diferite funcții în cadrul organelor de drept, printre care și cea de comisar al sectorului Botanica și comisar al raionului Cimișlia, pe când părinții săi pensionari, Ana și Feodosie Voicu, sunt oameni obișnuiți, tatăl său a lucrat mai mulți ani șofer, au declarat locuitorii din Măcărești pentru ZdG.

Pavel Voicu a delcarat pentru ZdG că a construit casa împreună cu părinții săi. „Până la o anumită fază casa a fost a părinților, pe urmă eu am plecat în România trei ani de zile, m-am întors și am finisat-o. Împreună cu părinții am construit-o. Mama a fost în Italia vreo 12 ani, iar tata a fost mai mult cu mine.” El a mai declarat că a activat mai mulți ani în calitate de director general la o uzină metalurgică, ceea ce i-a asigurat un venit care i-a permis finisarea casei.

Casa ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu / Sursa:Ziarul de Gardă

Pavel Voicu mai deține o mașină Skoda Superb, cumpărată în leasing, în 2017 cu 24 000 de euro.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, deține o casă pe cale să fie finalizată și urmează să fie dată în exploatare. În ultima declarație de avere, depusă în octombrie 2019 pe când era în funcția de prim-viceguvernator al Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, Usatîi a declarat un teren 8,6 ari și o casă de locuit, demolată între timp, de doar de 50 m.p.

Proaspătul ministru a declarat pentru ZdG că s-a mutat cutraiul în casa nouă în august 2018, după ce au au locuit la gazdă într-un apartament la Poșta Veche.

Casa în construcție a ministrului Economiei, Anatol Usatîi / Sursa:Ziarul de Gardă

Anatol Usatîi conduce, conform informațiilor din declarația sa de avere și interese pentru anul 2018, o Toyota RAV 4, fabricată și achiziționată în 2010. Soția ministrului, Fedora Usataia, este angajată la „IGP Initiative” SRL.

Vicepremierul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, este unul dintre cei bogați membri ai Guvernului Chicu. El are în posesie aproape o mie de terenuri cu suprafețe ce variază de la câțiva ari până la câteva hectare, pe care, susține el, le-a procurat încă în perioada când activa „în funcții responsabile” în mediul privat.

Potrivit declarației de avere din 2018, acesta deținea două apartamente, de 67 și 93 m.p., și două garajuri, cu o valoare cadastrală cumulată de un milion de lei, dar și alte imobile, unul dintre care depășește o mie de m.p. În 2018, actualul ministru al Finanțelor achiziționat un automobil Skoda, cumpărat cu 556 mii de lei.

Noul Ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, deține împreună cu soția sa, Valentina Gaiciuc, două apartamente în Chișinău, ambele obținute în perioada în care cei doi soți dețineau funcții publice. Unul dintre apartamente, cu o suprafață de 130 m.p., a fost înscris inițial pe numele socrilor, după care a fost achiziționat de Valentina Gaiciuc în 2006. Cealaltă locuință, de 73 m.p., a fost dobândită de cei doi soți în ianuarie 2007.

Familia ministrului Apărării mai deține și opt terenuri, majoritatea din ele agricole, o casă de locuit moștenită și două automobile.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, deține, împreună cu soția sa, Angela Popovici trei apartamente în Chișinău, procurate în anii 2006, 2009 și 2011, cu suprafațe de 47, 60, respectiv 120 de m.p. și au fost achiziționate de soții Popovici în perioada în care aceștia practicau diverse activități didactice. De asemenea, soții Popovici au în proprietate și două terenuri.

Guvernul Chicu / Sursa:UNIMEDIA

Ministrul de la Externe, Aureliu Ciocoi, locuiește într-un apartament de 132 m.p. amplasat în centrul capitalei, împreună cu soția sa. Imobilul a fost dobândit de familia Ciocoi pe când activa în cadrul MAEIE. Pe lângă acest apartament, soții mai dețin și două terenuri, o casă de locuit și un automobil Mercedes Benz fabricat în 2009. De asemenea, soții au vândut acum doi ani un apartament de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, pe care a obținut doar 315 mii lei, o sumă cu mult mai mică decât valoarea de piață reală, menționează ZdG.

Guvernul Chicu / Sursa:UNIMEDIA

Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, duce un trai mai modest. El locuiește într-o casă la sol cu suprafața de 106 m.p.. De asemenea, a declarat patru terenuri agricole, cu o suprafață de 1,5 ha, dar și un automobil Honda CRV fabricat în 2004 și procurat în 2010.

Guvernul Chicu / Sursa:UNIMEDIA

Fadei Nagacevschi, proaspătul ministru al Justiției, deține două apartamente cu suprafețe de 33, respectiv 68 m.p., un garaj și trei terenuri. De asemenea, el și soția sa conduc două automobile, un Volvo S80 și un MiniCooper S.

Guvernul Chicu / Sursa:UNIMEDIA

Familia Vioricăi Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, deține două apartamente de 55 și 58 de m.p., unul dobândit prin moștenire, altul prin donație. Pe lângă aceste imobile, familia Dumbrăveanu deține o casă de locuit obținută în 2010, un automobil Mercedes C200 și cinci terenuri.

Guvernul Chicu / Sursa:UNIMEDIA

Alexandru Flenchea, Vicepremierul pentru Reintegrare, deține două apartamente, unul de 32 m.p. și altul de 80 de m.p. De asemenea, familia sa are în posesie un automobil Suzuki S-Cross din 2017 și un Ford Focus fabricat în 2005.

Guvernul Chicu / Sursa:UNIMEDIA

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul Ziarul de Gardă.


Pub