Distincția de stat „Ordinul Republicii” nu va fi retrasă de la Plahotniuc. Președinția: „Nu există temei juridic”

După ce la sfârșitul lunii septembrie, deputatele ACUM, Maria Ciobanu și Stela Macari, au cerut președintelui Igor Dodon să ridice „Ordinul Republicii” al fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, reprezentanții Președinției au venit cu un răspuns și susțin că „nu este temei juridic” pentru retragerea înaltei distincții.

Foto: UNIMEDIA

Secretarul general adjunct al președintelui, Nicolae Posturusu, într-un răspuns la solicitarea deputatelor, face trimitere la prevederile legii și menționează că distincțiile de stat pot fi retrase în cazul în care persoana:

- a fost condamnată pentru o crimă gravă, la propunerea instanţei judecătoreşti în temeiul şi în modul stabilit de legistaţie

- a săvârşit fapte ce contravin prevederilor Constituţiei, la propunerea organului care a făcut demersul privind conferirea.

„Cel mai urât dintre pământeni, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, deține cea mai înaltă distincție în stat, Ordinul Republicii, iar pentru președintele Igor Dodon nu sunt motive suficiente pentru a-i fi retrasă. Așteptăm, la calendele grecești, hotărârea instanței de judecată?”, a scris deputata Maria Ciobanu.

doc/Maria Ciobanu / Sursa:Maria Ciobanu

Amintim că în iulie 2014 Vladimir Plahotniuc a fost decorat cu „Ordinul Republicii“ de către preşedintele Republicii Moldova de atunci, Nicolae Timofti. Distincţia respectivă i-a fost oferită acestuia „pentru contribuţii decisive la desăvârşirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică şi integrarea economică cu Uniunea Europeană.“


Pub