Toamnă cu decizii ciudate. Cum autorități din alte țări încearcă să-și rezolve problemele

PE SCURT

Normalitatea e o noțiune relativă, nu-i așa? Cel mai des limitele acesteia sunt sfidate de autoritățile locale sau generale.  Am colectat câteva de prin toată lumea, de la Dacota americană până la Siberia rusească, au luat decizii care au trezit nedumerirea și uneori zâmbete.

Hotărârile ciudate nu țin de cont de limitările geografice. Acestea sunt valabile pentru țări democratice și pentru regimuri mai puțin democratice.

PE LUNG

„Meth. Weʼre on it”

Autoritățile statului Dakota de Sud ( SUA) au lansat o campanie pentru combaterea dependenței de metamfetamină. Campania are un site web, un clip promoțional cu apelul guvernatorului statului, Christy Noem … și un slogan controversat: „Meth. Weʼre on it ”, pe care mulți l-au interpretat ca „Metamfetamina. Asta e treaba noastră”. Sloganul, desigur, a provocat o reacție neordinară, iar campania a devenit un subiect de glume. Criticii au început a posta mesaje ironice pe rețelele de socializare, atenționând că pentru aceasta au fost cheltuiți aproape jumătate de milion de dolari. Chiar și Departamentul de Poliție al orașului Lenex din Kansas a reacționat cu un mesaj: „Meth. We aren’t”.

Posibil ca autoritățile statului au mizat anume pe o astfel de reacție și au ales în mod conștient acest slogan provocator. Totuși, datorită acestuia, problema Dakotei de Sud este cunoscută acum dincolo de granițele sale, scrie presa străină.

Agricultori, obligați să-și cumpere televizoare ca să le fie dăruite… din partea președintelui țării

Decizie neobișnuită într-o provincie din Turkmenistan. În una din localități mai mulți combineri, care și-au îndeplinit planul de recoltare a bumbacului, au fost obligați de autoritățile locale ca  să-și cumpere televizoare și să le aducă la Festivalul Recoltei, astfel încât să le fie înmânate tot lor, doar că în numele președintelui.

„În acest an, a existat un ordin „de sus” de a dărui televizoare cu diagonala de 43 inch pentru muncitorii care au îndeplinit planul de recoltare la bumbac. Liderii locali însă i-au obligat pe  combineri să-și cumpere câte un televizor și să-l aducă în ziua când va fi filmat festivalul recoltei.  Ei au fost informați că televizoarele vor fi înmânate în timpul evenimentului festiv”, scrie presa locală.

Cei care nu aveau posibilitatea să-și cumpere televizor nou, trebuiau să le aducă pe cele de acasă, dar ambalate în cutii. Mai mult, cutiile cu televizoare vechi trebuiau să fie ambalate în hârtie decorativă.

Pod dat în exploatare, dar demontat după câteva zile

După 20 de ani de solicitări, în Nijnekamsk ( Federația Rusă) a fost construit un pod,  doar că acesta este din plastic și în curând va fi demontat, scrie presa locală. 

În raionul Nijnekamsk (circa 230 km de orașul Kazan) a fost inaugurat un pod peste râul Șeșma în localitatea Elantovo. Acest eveniment a fost așteptat aici de 20 de ani. Potrivit localnicilor, podul existent de fier,  era unul nesigur – de multe ori oamenii cădeau în apă. Noul pod, cu o lungime de 96 de metri și o lățime de 2 metri,  i-a surprins pe mulți, însă sătenii nu se vor putea bucura de el mult timp. Aceasta pentru că podul este din plastic și nu trebuie utilizat iarna.

Oficialii care au ajuns la deschidere au spus că podul va fi demontat în scurt timp, astfel încât gheața de pe râu să nu-l deterioreze.

Fără like pe rețelele de socializare

Guvernatorul regiunii autonome Khanty-Mansiysk Okrug (Federația Rusă) Natalia Komarova le-a interzis funcționarilor să publice pe rețelele de socializare postări care critică autoritățile și nici să dea like unor asemenea mesaje. Modificările au fost incluse în Codul de etică și conduită pentru funcționarii.

Funcționarilor publici li s-a interzis publicarea și întreținerea de texte, fotografii, videoclipuri și înregistrări audio „care conțin critici asupra sistemului constituțional existent, instituțiilor publice, precum și defăimarea onoarei și demnității unei persoane, a sentimentelor cetățenilor”.

De asemenea, oficialilor li s-a interzis să se alăture grupurilor în care sunt publicate astfel de materiale și să folosească un limbaj incorect pe rețelele de socializare, menționa presa rusă. 

Opera și baletul, interzise în Turkmenistan. Pentru prima dată în 18 ani, aici a avut loc premiera unui spectacol de operă 

La Teatrul Național de Muzică și Dramă din Așgabad a avut loc premiera operei „Paiate” de Rugiero Leoncavallo. Este pentru prima dată în 18 ani, când în Turkmenistan a avut loc prezentarea unei opere străine. Înainte de aceasta, spectacolele de operă și balet erau interzise. Presa scrie că intrarea a fost gratuită, iar evenimentul a avut un succes uriaș,

Spectacolul „Paiațe” de Ruggiero Leoncavallo a devenit prima producție a unei opere străine în Turkmenistan și prima producție italiană din istoria țării. Opera, precum baletul, a fost interzisă de primul președinte al țării, Saparmurat Niiazov, care a considerat aceste forme de artă „incompatibile cu mentalitatea turmenilor”.

În 2001, prin decretul primului președinte, Teatrul de Operă și Balet „Mukhtumkuli” a fost închis, iar în locul lui s-a format Teatru Național de Muzică și Dramă.

Succesorul lui Niiazov, Gurbanguli Berdimuhamedov, a extins interdicția asupra acestor forme de artă după moartea primului președinte în 2006, precizează presa.

Al cui sicriu e mai bun?

Deja al zecelea an consecutiv, autoritățile locale din orașul Požarevac (Serbia) autorizează organizarea în luna noiembrie a unui festival cu genericul „Grobariada”, în cadrul căruia se reunesc oameni de afaceri din serviciul ritual din toată regiunea și fac schimb de experiență.

În acest an, aproximativ 250 de reprezentanți ai companiilor de servicii funerare au participat la adunarea regională a întreprinzătorilor din domeniu funerar. Oaspeții au fost întâmpinați de fete în voaluri negre, iar la desert oaspeților li s-a oferit câte o felie dintr-un  tort de o sută de kilograme, care avea forma unui sicriu. În anul curent,  organizatorul evenimentului a fost omul de afaceri Radișa Mihailovici poreclit Drînda – unul dintre cel mai cunoscuți întreprinzători din domeniul funerar din Peninsula Balcanică. Radisa Mihailovici este fondatorul biroului funerar  Drînda International, faimos pentru sloganul „Treaba ta este să mori, restul este preocuparea noastră”.

Înmormântarea nu poate ține mai mult de trei zile, iar nunta – o zi

În Uzbekistan a fost aprobat noi reguli pentru organizarea de înmormântări și nunți, precum și sărbători de familie și aniversări.

Documentul interzice organizarea de sărbători în familie, inclusiv nunți, mai mult de o zi. Acestea ar trebui să înceapă nu mai devreme de șase dimineața și să se încheie cel târziu la 23:00. La nunți este interzis să aduni peste 250 de invitați și să servești cu pilaf peste 300 de persoane.

De asemenea, la nunți nu pot cânta mai mult de doi cântăreți, iar procesiunea de nuntă nu poate consta din mai mult de trei mașini.

Noile reguli se aplică și înmormântărilor – acestea nu pot dura mai mult de trei zile.

Sărbătorile nu trebuie să fie pompoase și risipitoare, nu ar trebui să „încalce stabilitatea atmosferei socio-spirituale și a standardelor morale și etice ale societății”, să contrazică tradițiile și regulile naționale.

Pentru 20 metri – un traseu de ocolire de 66 de kilometri

În comitatul Dorset, din sud-vestul Marii Britanii, din cauza lucrărilor de construcție pe o porțiune de 20 de metri,  autoritățile au stabilit un traseu de ocolire de 66 de kilometri.

O porțiune de 20 de metri a unui drum din comitatul  Dorset a fost închisă pentru reparații de canalizare. Potrivit publicației Telegraph, traseul de ocolire a șantierului a fost trasat printr-un comitat vecin. Astfel, șoferii cărora le trebuiau doar o secundă-două ca să treacă această porțiune, au fost nevoiți să facă un drum care a durat aproximativ o oră.

Locuitorii din Dorset au numit o astfel de decizie a autorităților drept una alogică. și absurdă.

În același timp, pentru șoferii au fost atenționați că dacă nu doresc să ocolească secțiunea închisă pe ruta propusă și decid să conducă de-a lungul acesteia, vor achita o amendă de până la 1 mii de lire sterline.

O sesiune într-un mormânt pentru „a scoate stresul”

Studenții de la o universitate din Olanda sunt îndemnați să stea într-un mormânt de meditație pentru a scăpa de stres înainte de examene. În Nijmegen (Olanda), Universitatea Radboud a venit cu un mod neobișnuit pentru ca studenții să depășească stresul înainte de examene. Li se oferă să se întindă într-un „mormânt de meditație”, scrie Ruptly.

Pe teritoriul universității există o capelă, iar în spatele ei se află un mormânt deschis. Este foarte popular ca mijloc de a face față stresului – pentru a sta în el, studenții stau pe lista de așteptare. Poate fi rezervat pentru o perioadă de la 30 minute la trei ore.

Mormântul are o pernă, o pătură, o rogojină de yoga și un afiș pe care scrie Stay Weird. Potrivit fondatorului proiectului, John Hacking, mormântul le amintește studenților de „nevoia de a valorifica timpul pe pământ”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.